Brynäs IF förändrar i sportsliga organisationen
Publicerad: 2020-01-06
Herr
Brynäs IF har fattat beslut att avsluta samarbetet med Magnus Sundquist som huvudtränare för föreningens herrlag. Han ersätts temporärt av Ove Molin och Mikael Holmqvist i ett delat huvudledarskap. Samtidigt sker ytterligare förflyttningar i den övergripande sportorganisationen.

Brynäs IF har i dag valt att genomföra ett antal förändringar i den sportsliga organisationen.

Magnus Sundquist entledigas från sitt uppdrag som föreningens huvudtränare för herrtruppen.

Han kommer till en början att ersättas temporärt av Ove Molin och Mikael Holmqvist som kommer att dela på huvudansvaret. Brynäs IF avser sedan rekrytera en ny, framtida huvudtränare. Den rekryteringsprocessen inleds omedelbart.

Parallellt med beslutet sker också en förflyttning i den övergripande sportorganisationen.

Andreas Dackells roll flyttas närmre den dagliga och operativa sporten. Dackell kommer från och med i dag lämna tjänsten som sportdirektör, för att i stället tillträda som strategisk rådgivare för hela sportverksamheten. Initialt kommer han fokusera på herrlaget och att stötta den nya tränarstaben, bland annat genom att rapportera till tränarna från en läktarposition under matcherna.

Klubbdirektören Michael Campese kommer att överta de administrativa delarna från sportdirektörstjänsten.

Operativt ansvarig för SHL-verksamheten i Brynäs IF är herransvarige Michael Sundlöv, som nu rapporterar direkt till Michael Campese.

Ove Molin och Mikael Holmqvist har genomgång med spelartruppen under måndagsförmiddagen – och leder sedan träningen som huvudansvariga för första gången under eftermiddagen.

Brynäs IF riktar ett tack till Magnus Sundquist för sitt engagerade arbete i vår förening och önskar honom stort lycka till i sin framtida karriär.

Den sportsliga SHL-organisationen ser nu ut enligt följande.

Klubbdirektör, Michael Campese

Herransvarig, Michael Sundlöv

Strategisk rådgivare, Andreas Dackell

Scout, Inge Hammarström

Mental coach, Lars Andersson

Huvudtränare, Ove Molin

Huvudtränare, Mikael Holmqvist

Målvaktstränare, Robin Danielsson

Fysansvarig, Magnus Ågren

Kommentarer från Brynäs IF:s klubbdirektör, Michael Campese.

— Vi har utvärderat hela sporten, och i synnerhet herrlaget sedan i augusti. Vi har valt att arbeta med människorna i vår organisation och att försöka utveckla dessa. Vi har tillsatt resurser för att ge Magnus och övriga teamet alla möjligheter som finns, bland annat en mental coach och en digital utvecklare som varit med sedan starten av säsongen. Tyvärr finns alltid en bortre gräns – och för Brynäs IF:s räkning anser vi att vi behöver fatta det här beslutet nu. Hur tråkigt det än är.

Brynäs IF har på 30 matcher den här säsongen snittat 1,13 poäng. Varför valde föreningen att fatta detta beslut nu?

— Ska man jobba med utveckling, vilket man behöver göra när det handlar om människor, så landar det i att du inte bara kan jobba med det i en vecka. Sedan går det alltid att diskutera när och var den bortre gränsen ska vara. Vi valde att gå den här vägen för att verkligen se till att vi gjort allt vi kan för att ge möjligheter till att skapa utveckling. Sedan får andra värdera om vi gjort rätt eller fel. Men det är vår modell för att ge de människor vi kontrakterar den möjlighet de bör få. Det har vi stått enade i.

Hur resonerar ni gällande en permanent ersättare?

— Vi vill inte på något sätt genomföra en stressad rekrytering. Vi vill skapa en bra process där vi pratar med flera kandidater, för att hitta en slutkandidat som vi bedömer kan leda Brynäs IF över tid. Vi kommer att ändra sättet vi rekryterar på till en modell där vi är betydligt fler som är med och träffar människorna som vi är intresserade av. Vi kommer att göra som vilken företagsrekrytering som helst där vi tillsätter ett antal tester med ambition att, tillsammans med referenser, i så stor uträckning det är möjligt verifiera att vi hittar rätt person.

Hur ser du på att Ove Molin och Mikael Holmqvist tar över tills vidare?

— Vi har fått de svar vi önskat i de diskussioner vi haft. De köper att det är en tillfällig lösning och kommer att göra allt de kan och förmår. De har visat vad de vill göra i form av ett rakare och tydligare ledarskap, vilket vi vill att de ser till att det blir. Vi har självklart pratat med flera människor i och runt laget för att få en bild av vad vi saknar och vill addera. Vi tycker att de har de nycklar som vi eftersöker i det här läget. Vi kommer göra allt vi kan för att stötta dem hela vägen, och därav adderar vi en extra resurs med Dackell som ett par extra ögon på läkaren.

Är ni bekväma med att de leder föreningen säsongen ut om så krävs för att hitta rätt i den långsiktiga rekryteringen?

— Ja, absolut. Det enkla svaret är att vi inte hade gjort så om vi inte trodde det. Vi behöver också tänka på de personerna, och den situationen vi sätter dem i. Självklart har vi utifrån det fullt förtroende för att de löser den uppgiften, oavsett om det så är en vecka eller fyra månader, som det faktiskt kan bli. Det viktigaste är att Brynäs IF hittar ett lugn, börjar vinna matcher och ser till att vi levererar det vi ska göra. Därför måste vi ta den här tiden nu.

Det här är tredje säsongen i rad en huvudtränare i Brynäs IF får lämna sitt uppdrag. Varför har föreningen så svårt att hitta rätt?

— Det är en väldigt bra fråga – och självklart en fråga vi måste reda ut och vara oerhört självkritiska inför. Jag tror att vår stress att leverera är en stor anledning till det. Samtidigt är det något samtliga vi som är tillsatta att leverera för den här föreningen måste lära oss att leva med. Jag personligen tar definitivt med det som en stor lärdom framåt. Det finns ingenting att skylla på. Vi behöver bli skickligare. Jag har sagt det förut också, och det är upp till bevis att bli det nu.

Det betyder också att Brynäs IF återigen har en avlönad huvudtränare som inte är aktiv på den tjänsten. Hur ser du på det?

— Det är naturligtvis ingen situation någon önskar. Samtidigt måste jag vända på det. Vad riskerar det att betyda ekonomiskt om vi inte genomför det här nu? Vi har haft ett fantastiskt stöd av vår publik trots att det inte gått som önskat. Privatpersoner och partners har investerat i oss för att nå den kvartsfinal vi sagt. Därför blir det här beslutet en form av investering, hur konstigt det än låter. Lyckas vi vända den situation vi hamnat i kommer vi att ta igen det. Sedan är det likväl förbannat tråkigt, på ren svenska.

Huvudtränaren är en parameter i helheten. Hur ser ledningen på spelartruppen – har tränarna som fått lämna sina uppdrag haft tillräckligt slagkraftigt spelarmaterial för att uppnå föreningens målsättningar?

— Det går naturligtvis att diskutera fram och tillbaka. Ska vi titta krasst på resultaten, så nej – det kanske de inte har haft. Vi ligger där vi ligger och det kan inte vara bara en persons fel. Det är ganska mångas fel, inklusive mitt eget. Så nej, vi har förmodligen inte byggt rätt. Men med det sagt måste vi på alla sätt vi kan skapa en miljö där vi utvecklar den spelartrupp vi har för att höja ribban för vad vi kan få ut av den. Vårt uppdrag är att tillsätta ett ledarskap som genererar så många individuella personliga rekord som möjligt – så att det sedan spiller över i positiv effekt på lagets prestation och resultat och vice versa så att lagets framgång hjälper individen att lyfta.

Avser föreningen förstärka nuvarande spelartrupp under nuvarande säsong?

— Sundlöv har möjlighet att addera spelare. Sedan ska vi ha fullt klart för oss att vi är i ett läge där vi inte är förstavalet för alla spelare, men vi har som ambition att tillföra nyförvärv till den här truppen, ja.

Hur har Brynäs IF resonerat kring förflyttningen av Andreas Dackell från sportdirektör till en strategisk rådgivartjänst?

— När vi skapade den tjänsten hade vi stor nytta av ”Dackes” spetskompetens. Han var en stor hjälp för föreningen i det läget vi var i då. Över de senaste månaderna har den tjänsten övergått till att vara mer övergripande och organisationsutvecklande. Vi vill fortsätta utnyttja den unika erfarenhet han har från sin enastående karriär i Brynäs IF och mångåriga karriär i NHL på bästa sätt, och både jag och Dacke är överens att vi får ut ännu mer av honom i en roll närmre det operativa kring sporten. På det här sättet kan vi utnyttja hans hockeyöga ännu mer, och får också ett viktigt stöd till Ove och ”Honken” när de tar över nu.

Vet betyder det att du går in och tar över de administrativa delarna för den tjänsten?

— I och med att vi fått ordning på mycket av den omstrukturering vi startade för ett och ett halvt år sedan har jag i dag tid att involvera mig mer i sporten. Jag kommer gå in och ta hand om chefskapet i form av att leda möten och följa upp de ansvariga i sportens arbete. Det är ansvariga för herr, dam, junior och ungdom. Jag kommer leda den strategiska processen och ytterst ansvara för ekonomin tillsammans med vår ekonomichef.

Behöver Brynäs IF utifrån det en tjänst som sportdirektör?

— Vi kommer behöva en samlande kraft kring sporten i Brynäs IF. Det är inget snack om det. Tittar vi på andra, stora, föreningar i Sverige så är vi definitivt inte fel ute. Jag skulle snarare vända på det och säga att det var flera andra som hakade på tåget när vi gjorde det. Sen är det en relativt ny tjänst i Sverige vilket innebär att den inte på något sätt är självklar. Det är därför vi nu kommer se över hur vi ska ha den här tjänsten framåt. I det kommer vi, som jag sa, behöva ha en samlande kraft som driver exempelvis strategiska och övergripande arbeten. Nu går jag in i de frågorna parallellt som vi utreder vilket bästa vägen framåt är gällande den tjänsten.

Kommer det arbetet som genomförs nu leda till att Brynäs IF förändrar föreningens arbetsmodeller exempelvis med lönestruktur och investeringsmodell kopplat till spelartruppen?

— Vi vet att vi sett till inspelade poäng per investerad krona i vår spelarbudget tillhör det lägre skiktet i SHL. Så kan vi naturligtvis inte fortsätta. Det är en stor parameter vi tittat på sedan vi inledde omstruktureringen av föreningen. Det är bara konstatera att det inte är bra nog. Det är något vi tar på absolut största allvar – och som vi måste hitta en bättre modell för. För att bli framgångsrika över tid är det absolut fundamentalt att vi får ut mer per investerad krona. Samtidigt som vi också blir skickligare på att utveckla de spelare vi kontrakterar så att de lyfter och spelar sin bästa hockey i Brynäs IF.

Tillbaka till den här säsongen. Hur ser du i dag på målsättningen att spela minst kvartsfinal – finns det en uppsida i att mer fokusera uteslutande på att säkra kontraktet?

— Vi fokuserar självklart på att säkra kontraktet. Men samtidigt som vi gör det kommer vi aldrig ta bort att vi ska göra allt för att spela den kvartsfinal vi sagt att vi ska göra. Vi måste gå ut på isen med ambitionen att vinna varje gång vi tävlar, i varje match vi spelar. I det ska vi göra allt för att ta de poäng som krävs för att nå kvartsfinal. Sen ser vi också tabellen och förstår att det sannolikt innebär att vi behöver ta oss dit via play in. Men vi ska självklart göra allt i vår makt för att uppfylla det mål vi satt upp för säsongen.

Brynäs IF har varit tia, tia, femma, tia, elva i grundserien senaste säsongerna är just nu placerat elva i SHL igen. Har föreningen förutsättningar för att uppnå de kommande mål som är satta?

— Jag har sagt det från första dagen jag kom till Brynäs IF. Om vi sitter och säger att vi inte har förutsättningar så är vi ute och cyklar. Vi har alla förutsättningar som finns. Sedan behöver vi skapa en kultur där vi hela tiden tar steg framåt och visar det. Ska vi kunna investera mer så behöver människor ha ett förtroende för det vi gör. Och vi behöver ha den stöttningen från publik, partners, medlemmar och alla intressenter.

— Tittar vi på omsättningar i SHL behöver vi snart ramla in på omsättningar runt 180-185 miljoner. Där var Frölunda när de vann i våras. Vi förstår också att vi behöver vara där, och framåt addera mer pengar till spelarbudgetar. Jag säger budgetar, eftersom det inte bara handlar om herrlagets även om det är den största posten. Om vi utifrån korrelationen ekonomi och sportsliga resultat ska vara med och tävla högst upp i hierarkin över tid kommer vi behöva ha en spelarbudget som är topp 4. Det är vår övertygelse. Vi är inte riktigt där i dag, men heller inte jättelångt därifrån. Kan vi få ett förtroende av människorna runt oss så kommer vi att kunna hamna där. Sedan är det upp till oss att förtjäna det förtroendet.

Vad kan Brynäsare landet över göra för att stötta föreningen i det här läget?

— Det föreningen är absolut mest tacksam för på individnivå är alla som har möjlighet att gå på våra matcher. Självklart främst hemma i Gävle, men givetvis också på bortaplan. Föreningen är otroligt tacksam och hedrad för det publikstöd vi har den nuvarande säsongen. Att vi har förtroendet av drygt 6 000 personer i snitt trots den sportsliga besvikelsen som varit både den här säsongen och flera innan dess är det bästa tecknet vi kan få på Brynäsarnas lojalitet mot klubben. Det är en stor hjälp för föreningen ekonomiskt och välfyllda läktare hemma som borta bygger också Brynäs IF:s varumärke på ett positivt sätt som sedan för med sig en mängd ytterligare positiva effekter. Kan vi fortsätta ha den utvecklingen tillsammans, i med som motgång, kommer det vara en stor hjälp för föreningen framåt.

Kommunikationschef Kevin Johansson