Brynässpelarna bär barnens viktigaste ord
En bra start2016-11-18

Från och med kvällens hemmamatch i Gavlerinken kommer besökarna att märka en stor förändring, både på spelarnas tröjor och på sargen. På herrlagets tröjor och på över 40 meter sarg kommer det att finnas värdeord – värdeord som Gävles barn har valt ut.

Barnen i Gävle har sagt sitt. Under hela hösten har Gävles skolor arbetat med barnkonventionen ute i sina klassrum. Utifrån det arbetet har klasserna enats om de tre värdeord som betyder mest för dem. Från och med ikväll sitter klassernas värdeord på över 40 meter sarg i Gavlerinken. Dessutom kommer varje spelare att bära ett värdeord på sin matchtröja.

- Vi vill ge alla barnen i Gävle en röst, få dom att känna sig hörda, sedda och öka deras stolthet över sig själv och det som är viktigt för dem, säger Johan Cahling, vice klubbdirektör  Brynäs IF. Dessutom vill vi uppmärksamma vuxenvärlden på vilka värdeord som barnen tycker är viktiga.

Förarbetet i skolorna har i år varit en viktig del i förberedelserna inför årets Barnkonventionens dag. Samtliga elever i åk 4, 5 och 6 har inför dagen arbetat med olika uppdrag, och där ett av uppdragen har varit att välja ut de tre värdeord från barnkonventionen som är viktigast för dem. Idag på Barnkonventionens dag i Gavlerinken avtäcktes sargerna och 2 100 elever fick se resultatet av sitt arbete.

- För oss var det viktigt att eleverna som varit med och gjort arbetet fick se detta först av alla, förklarar Johan Cahling. På Brynäs nästa hemmamatch så kommer fler att få möjlighet att ta del av sargerna och spelarnas tröjor, och vi hoppas att många kommer att titta lite extra noga. Det känns både kul och spännande att agera megafon åt barnen, och kul att använda arenans sargplatser till deras ord.Att sargerna finns tillgänglig för barnens värdeord är tack vare Brynäs IF:s och En bra starts huvudpartners som från och med fredag upplåter sin sargplats till Gävles barn. Det är inte bara på sargplatserna som orden kommer att synas. Herrlaget kommer också att under två hemmamatcher spela i särskilda tröjor där elevernas värdeord finns med.

- Matchtröjan, som är ett av Brynäs starkaste kännetecken, och en viktig symbol för arbetet vi gör i En bra start, kommer också att vara en bärare av barnens ord, säger Johan Cahling. Varje spelare kommer att ha ett ord på sin tröja, och för oss är det en viktig markering.

Brynäs IFs lagkapten, Jacob Blomqvist, kommenterar:
- Jag är mycket stolt att tillsammans med laget, föreningen, partners och fans sprida barnens viktigaste ord. Jag kommer själv att ha ordet respekt på min tröja, och det är ett ord vi ofta pratar om inom laget, och som betyder mycket även för oss.

Brynäs herrlag spelar i de speciella matchtröjorna i två hemmamatcher. Sargskyltarna kommer att sitta i arenan åtminstone fram till uppehållet i december.

Kari Litmanen