• Huvudsponsorer

Säsongen över för damlaget — tränare Magnus Carlsson summerar

20 februari 2019 10:05
Magnus Carlsson, Brynäs IF

Positivt och negativt — det finns en hel del av båda att ta med sig från årets säsong i SDHL.

Men det mesta av det negativa har varit utom Brynäs kontroll.

— Utan att överdriva kan väl säga att vår säsong definieras av skador, säger huvudtränare Magnus Carlsson när han summerar säsongen.


Den gångna helgen tog damlagets säsong slut efter uttåg mot Modo med 0—3 i matcher i kvartsfinalspelet.

Det var sjätte säsongen i rad som Brynäs åkte ut i kvartsfinal.

Däremot så tog man ett steg framåt i tabellen där man slutade på sjua, i jämförelse med fjolårets åttondeplats.

— Tjejerna har krigat och resultatmässigt har vi varit bättre än förra säsongen då vi kom åtta nu när vi kom sjua i år. Det ska vi ta med oss, säger huvudtränare Magnus Carlsson och fortsätter:

— Vi hade en målsättning om topp sex men efter alla skador fick vi sänka den. Samtidigt var vi inte långt från topp sex heller. Det var länge som vi var med och jagade.

Just skador är något som definierade Brynäs säsong. Truppen var i det tunnaste laget när man klev in i säsongen och skadorna decimerade spelartruppen ytterligare. I bara 13 av 36 grundserieomgångar spelade man med tre fulltaliga femmor.

— Utan att överdriva kan väl säga att vår säsong definieras av skador. Många tunga skador på tongivande spelare som vi hade behövt, men också småskador. Skador hör till, visst, men på det sättet vi har fått dem har de varit kännbara. Med tanke på alla skador har vi haft för tunn trupp. Det är inte många matcher vi har spelat med tre femmor ens, säger Carlsson.

Under en period av säsongen — innan juluppehållet — vann Brynäs åtta av tio matcher och hade två sviter på fyra raka segrar. Bara två förluster mot seriesegrarna Luleå kom emellan Brynäs och tio raka vinster.

— Vi hade en jäkligt bra period då. Allting bara klickade och vi vann åtta av tio matcher. Då gick det riktigt bra och vi fick vi ihop det. Sen kom skadorna igen. Det var något hela tiden.

Laget hade häng på en topp 6-placering men efter uppehållet var det som skilda världar och Brynäs vann bara två av grundseriens elva sista matcher. I slutspelet tog det som bekant slut i kvartsfinalen mot Modo.

— Det blev ett abrupt slut på säsongen. Jag trodde verkligen att vi hade en chans att ta oss vidare mot Modo och det tror jag att tjejerna kände också. Vi gjorde bra matcher och var inte så mycket sämre än dem men vi fick inte ihop det när det väl gällde och räckte inte riktigt till, säger Carlsson.

Säsongen 2018/19 är över för vårt SDHL-lag men lagbygget inför nästa år är redan i full gång.

Klubben förhandlar med ett antal spelare men i dagsläget är det endast lagkapten Erika Grahm som har kontrakt över nästa säsong.

— Det här var år noll. Ett första steg och nu ska vi ta nästa. Många spelare är positiva till att stanna och att komma hit så arbetet har redan börjat med lagbygget. Det ska inte vara som tidigare år när vi skrivit kontrakt i september, säger Carlsson.

— Vi har haft en grym grupp. Det har varit högt i tak och inget gnäll trots alla skador. Vi har kört stenhårt men också haft jävligt roligt.

FAKTA — SÅ ÄR KONTRAKTSLÄGET I DAMTRUPPEN JUST NU

Under kontrakt:

Erika Grahm, forward — säsongen 19/20

**Utgående kontrakt: **

Ellen Jonsson, målvakt

Sonja van der Bliek, målvakt

Savannah Newton, back

Georgina Farman, back

Ivana Bilic, back

Caroline Markström, back

Sarah Forster, back

Hilda Törner, back/forward

Fanny Brolin, forward

Jennifer Wakefield, forward

Emelie Cordoba, forward

Cassandra Vilgrain, forward

Kayla Gardner, forward

Hanna Rylander, forward

Andrine Furulund, forward

Matilda af Bjur, forward

Malin Axelsson, forward

Andrea Cordoba, forward

Moa Viklund, forward

Lämnar:

Wilma Carlsson, back — avslutar karriären