Publicerad: 2017-08-12
J20
Nyförvärv imponerade i storseger.

Omkring 120 personer hade sökt sig till Gavlerinken på fredagskvällen för att se Brynäs J20-lag visa upp kunskaperna på isen i ett träningsmöte mot Timrå IK. Lagen möttes hela nio gånger under fjolårssäsongen så det var ett välbekant motstånd Mats Bäcklin ställde sitt manskap mot.

-Jag vill se att vi håller oss till de punkter som vi har kommit överens om och att alla jobbar för laget, sade juntränaren före matchen. Själva resultatet är av mindre betydelse.

Efter matchen kunde Bäcklin konstatera att laget varit effektivt. Kanske inte ett helt oväntat uttalande efter att segern skrivits till klara 7-2.

{!A}

Mats Bäcklin kunde nöjd stå och titta på med händerna i byxfickorna medan hans spelare gjorde vad de skulle ute på isen.

-Arbetsinsatsen var bra. Jag tycker att vi började matchen med en godkänd förstaperiod. Men vi blev ändå lite passiva så vi pratade i pausen om att inte åka och känna på motståndet utan att ta tag i initiativet. Den andra perioden blev mycket bättre och vi växer sedan in i matchen alltmer ju längre den går.

Öppnade målskyttet för J20-säsongen gjorde Linus Udd-Hellgren som ett par minuter in i matchen satte pucken i nät efter en snabb omställning. Linus, som ifjol var en pålitlig målskytt i J18-laget, kom att svara för ytterligare två mål och fick förstås beröm.

-Linus var värd att få göra tre mål. Han gör en stark arbetsinsats och visar att man kommer långt med att jobba hårt, säger Bäcklin.

{!B}

Mats Bäcklin med tremålsskytten Linus Udd-Hellgren.

Timrå hade en vass första formation och de snurrade friskt i Brynäs zon under inledningsperioden. Framför allt imponerade storväxte Sebastian Kaijser. Men när han drog på sig en utvisning efter knappt fem minuter fick Brynäs chansen att öka på ledningen. Den chansen tog man inte. Tvärtom så sjabblades det å det grövsta i egen zon och bortalaget kunde kvittera i boxplayspel. Lika på ett kändes rättvist efter tjugo minuter.

Men som Mats Bäcklin konstaterade tog Brynäs över efter den första pausen och mittrundan vann man med 3-0. Lagkapten Adam Hirsch satte 2-1 efter en snygg dragning i friläge och Tim Henriksson ökade på till 3-1 innan Udd-Hellgren bökade in fyran med tjugosex sekunder kvar av perioden. Timrås första formation, som varit ett hot under inledningen av matchen, neutraliserades alltmer och hemmaledningen med 4-1 var nästan i underkant.

{!C}

Samuel Ersson vaktade kassen under kvällen. Han tränade som vanligt med A-laget under dagen och får väl i detta läge betraktas som Brynäs tredjemålvakt bakom Felix Sandström och David Rautio.

I den sista perioden krigade Pontus Edman in 5-1 och efter att gästerna stuckit emellan med en reduceringspuck kom 6-2 genom en äkta soloräd från Samuel Solem, född i norska Lörenskog och med landslagsmeriter på U18-nivå från hemlandet men med Hedesunda IF som moderklubb. Udd-Hellgrens tredje fullträff satte sedan punkt för målproduktionen.

{!D}

Nyförvärvet Karl Markström imponerade med sitt backspel och kommer att bli nyttig för laget under säsongen. En spelare med fin blick för spelet och med en härligt tuff attityd på isen. Artonåringen född i Enköping kommer närmast från spel i J20 Elit för Almtuna där det blev fina tolv mål och fem assist på sjutton matcher under fjolårssäsongen. Före det har han representerat Frölunda både på J18 och J20-nivå.

-Jag har haft ögonen på honom ett tag. Nu fanns chansen och läget att plocka över honom till oss. Jag är glad över att han är här nu, säger Brynäs utvecklingsansvarige Tomas Thelin.

Karl spelade sin första match i Brynäs färger redan under torsdagen då han fick chansen att i matchen mellan svarta och vita visa upp sitt kunnande inför sextusen åskådare.

-Det var fantastiskt kul. Jag spelade i det svarta laget och vi snurrade på fem backar så jag fick chansen att spela med samtliga. Häftigt att få möta Nicklas Bäckström. Att försöka ta pucken av honom när han hade den nere i sarghörnen var omöjligt.

Ytterligare två av kvällens juniorer deltog i den matchen. Backen Niklas Lindberg och forwarden Oliver Nordberg. Nordberg klev dock av tidigt under matchen mot Timrå med känningar i ljumsken. En fjärde junior, Alexander Bjurström, spelade även han i matchen mellan svarta och vita men vilade på fredagen.

Nu närmast spelar J20 åter igen hemma på onsdag kommande vecka då Örebro gästar. Sedan följer ytterligare träningsmatcher innan serien startar upp den trettonde september med en hemmamatch mot Leksand.