Vilken match, Brynäs!
Publicerad: 2018-03-20
herr
Trycket på läktarna när de stod upp och applåderade på slutet var det mäktigaste jag varit med om".

Brynäs vann den första perioden på poäng men det var 1-1 på jumbotronen efter 20 minuters spel. Hemmalaget höll i spelet bättre än Växjö som fick leva på kontringshockey och på att ta vara på de puckar som Brynäs tappade i uppspelen. Chansmässigt var det ett klart övertag för Brynäs.

I den 14:e minuten åkte Jacob Blomqvist ut efter en hård dömd utvisning. Särskilt om man betänker att det är slutspelshockey. Då kunde gästerna ta ledningen.

Brynäs jobbade dock bra framåt och när det kom ett läge i spel fem mot fyra var det kvitterat.

I slutsekunderna av perioden var det sedan oerhört nära att Brynäs hade tagit ledningen. Men den gången var fru Fortuna med gästerna.

Ett par saker att notera var att tempot inte var uppskruvat till maxnivå samt det var en ganska snäll period.

Efter den andra perioden kunde man konstatera att det inte är bra att hamna i utvisningsbåset. Tidigt åkte Växjö på 2+2 efter en hög klubba. Då passade Brynäs på att ledningen med 2-1 under den första tvåan. Eftersom det var 2+2 Växjö jobba vidae i numerärt underläge och då kom 3-1. Brynäs målskyttar var duon som gör flest mål i Brynäs. Kevin Clark och Aaron Palushaj.

{!A}

Aaron Palushaj med sin målgest efter 3-1 målet.

Detta tycktes väcka gästerna som tryckte på ganska rejält ett tag mot David Rautio. Mitt i den pressen åkte Brynäs på 2+2 för hög klubba och med halvminuten kvar i den spelformen blev det tre mot fem. Det redde man ut genom ett fint boxplay där bland andra Marcus Westfält imponerade. Men efter det kunde ändå Växjö reducera i spel fem mot fyra.

Det såg ut som att perioden skulle kunna stanna på det. Men så drog åter Växjöpå sig en utvisning och Simon Bertilsson dräpte in 4-2. Matchens samtliga sex mål så långt hade kommit i spel fem mot fyra.

Det stod direkt klart när den tredje perioden började att Jacob Blomqvist som hade klivit av tidigare i matchen inte skulle återkomma. Men det tycktes inte spela någon roll att Brynäs fick spela vidare med en ännu mer decimerat lag. De som fanns på isen gjorde ett hästjobb.

Visserligen kunde Växjö reducera med åtta minuter kvar. Ett mål som förövrigt var det enda som kom i spel fem mot fem. Närmare än 4-3 kom inte smålänningarna. Det var en riktig nagelbitare i slutminuterna och publiken var med på noterna. Det var fantastiskt bra drag på läktarna.

{!B}

Linus Ölund gör 1-1 i powerplay under den första perioden.

En stor seger för Brynäs som visade att man har tillgång till många väldigt bra juniorer.

Nästa fight står i Växjö om ett par dagar och matchserien är lika på ett. Det här kan bli en riktig rysare.

-Det var ett jäkla krig rakt igenom. Alla var villiga att betala priset för detta. Vi vinner rättvist i det avseendet att vi är villiga att jobba hårdare. Vi vågar spela med pucken och effektiva på det pp-spel vi får. Sedan fredar vi oss med allt vi har. Men det här vara bara en seger. Nu suger vi på den här karamellen ikväll och laddar sedan vidare för nästa match, säger en svettig Christopher Liljewall efter slutsignalen.

En av de juniorer som fick spela ikväll var Samuel Solem. Han sken som en sol efter matchen.

-Det var fruktansvärt kul att spela den här matchen. Jag bara njöt och man måste ju passa på att njuta när man får chansen. Trycket på läktarna när de stod upp och applåderade på slutet var det mäktigaste jag varit med om, säger han.

Brynäs IF-Växjö Lakers 4-3 (1-1,3-1,0-1)

Skottstatistik 26-30 (10-8,8-14,6-8)

Utvisningar BIF 4x2 min VLH 4x2 min

Publik 5549

Brynäs mål: 1-1 Linus Ölund assist Juuso Ikonen/Jacob Blomqvist spel fem mot fyra (17.59) 2-1 Kevin Clark assist Jesper Jensen/Aaron Palushaj spel fem mot fyra (25.19) 3-1 Aaron Palushaj assist Ryan Gunderson/Jesper Jensen spel fem mot fyra (26.46) 4-2 Simon Bertilsson assist Linus Ölund/Ryan Gunderson spel fem mot fyra (38.07)