U16 till SM-final mot Frölunda
Publicerad: 2019-03-30
Junior
Brynäs U16-lag är klart för SM-final. Vi möter Frölunda klockan 14.30 i Gränbyhallen, Uppsala, under söndagen.

Denna text publicerades ursprungligen på brynäsjuniorer.blogg.se. Brynäs IF riktar ett stort tack till Nathalie Andersson som driver bloggen och låter oss dela materialet i klubbens officiella kanaler.

U16 är vidare till SM-final efter en riktigt bra match i semifinalen mot årets skrällag, Almtuna. Joel Holmli både inledde och stängde matchens målskytte när Brynäs vann med 7–4.

Efter att ha slutat tvåa i kvartsfinalsgruppen i Linköping var det på lördagen dags för Brynäs att spela semifinal mot Almtuna i Arena Svagströmsbolaget utanför Uppsala, Björklinge närmare bestämt. Där började lagen med att känna lite på varandra och det var inte något riktigt spel från något av lagen efter de första 20 minuterna.

Men i mittenakten började Brynäs hitta sitt spel igen och när man hade spelat 1.33 av perioden kunde Joel Holmli skicka in 0–1 efter en fin passning från Robin Lund i en spelvändning. Lite från ingenstans kom sedan Almtuna och kvitterade på Samuel Jonsson, men det var ingenting som de vitklädda brydde sig någonting om. Brynäs fortsatte nämligen med sina kontringar och på just ett sådant läge satte Andreas Westlund 1–2 exakt en minut efter kvitteringen.

När sedan Anton Ohlsson skickade in en projektil till 1–3 tog Almtuna timeout för att få ordning på spelet. Man fick också lite energi av det och mot slutet av den andra perioden kom en reducering till 2–3.

Men Brynäs lät aldrig Almtuna komma närmre än så. Efter att målvakten i hemmalaget strulat en del med pucken bakom målet kunde Felix Söderblom lägga fram pucken till Linus Lindblom och helt ren i slottet satte forwarden 2–4 på Filip Andersson.

Tio minuter hann sedan passera innan de rödklädda återigen reducerade, då till 3–4, men bara någon minut senare smällde backen Axel Eriksson in 3–5 och det kändes som att Brynäs då hade matchen i sin famn med knappt sex minuter kvar att spela.

— Jag får en riktigt bra passning av Rasmus (Westerberg) och så försöker jag först leta tillbaka till honom med pucken men han blir täckt, så då skjuter jag istället och det gick ju bra, säger Eriksson.

Men det blev lite spännande ändå i den tredje perioden. Almtuna fick med sig en utvisning och i det powerplayet kom 4–5, vilket gjorde att lite nerver kröp fram. Det var dock inget problem för dagens bortalag, som fortsatte att kontra på sina motståndare, och på just ett sådant läge kunde Robin Lund smacka in 4–6 med 2.45 kvar på matchtiden.

— Vi hade ju nästan alltid ledningen med minst ett mål, så vi visste nog ändå att vi skulle ha det, kommenterar assisterande lagkaptenen Axel Eriksson.

Almtuna plockade till slut ut målvakten i båset och Joel Holmli kunde då skicka in slutresultatet 4–7 i den tomma kassen. Brynäs är nu klara för final och det är det bästa resultatet för U16 sedan säsongen 2015/16 då 00-kullen tog brons. Dessutom är det den första finalen sedan 98-kullen mötte Malmö säsongen 2013/14.

— Det är jätteskönt så klart och det är det största som har hänt oss, säger Axel Eriksson.

— Vi börjar väl lite sisådär i försvarsspelet, men sedan ordnar vi upp det och smäller in en hel del kassar. Då känns det riktigt bra i truppen.

Eftersom Frölunda vann sin semifinal mot MODO blir det göteborgarna som motstånd i finalen på söndagen. 14.30 börjar den matchen i Gränbyhallen.

Almtuna IS – Brynäs IF 4–7 (0–0, 2–3, 2–4)

Skott: 35–36 (12–9, 11–14, 12–13)

Utv: 2–4 (2–0, 0–2, 0–2)