Juniorerna har nått sina delmål — nu väntar det bästa på säsongen: "Våren är alltid roligast"
Publicerad: 2019-12-25
Junior
U16 går som tåget, J18 imponerar och J20 har levererat. Säsongen 19/20 har hittills varit en mycket positiv sådan för våra juniorlag. — Vi har en bra och stabil verksamhet och har uppnått våra delmål under hösten, säger junioransvarige Tomas Thelin.

Första halvan av förra säsongen präglades av skador och den tränarrockad som uppstod när Mikael Holmqvist tog klivet upp och blev assisterande tränare i herrlaget.

J20-laget missade topp 10 och säkrade slutspelsplats i grundseriens sista omgång, sen åkte laget ur slutspelet i åttondelsfinalen mot Djurgården efter en oerhört jämn bäst av tre-serie. Även för J18 tog säsongen slut i åttondelsfinal, men mot Färjestad.

— Det blev lite spretigt förra året. Herrlaget hade många skador så vi fick fylla på där med J20-spelare. Då fick våra J18-killar kliva upp i J20 och våra U16-grabbar spela med J18, säger Tomas Thelin.

I år har våra juniorlag haft en betydligt stabilare tillvaro att arbeta i – vilket också återspeglats i resultaten. Nu har halva säsongen gått och efter nyår ruskas seriesystemet om för J20 och J18.

J20-laget har med marginal tagit sig vidare till topp 10. I serien hade de lag som Skellefteå, Timrå och Mora bakom sig när de nu tar klivet in i den nya serien efter nyår. Där kommer de endast att möta föreningar med SHL-lag, så när som på Modo. Den första matchen spelas borta mot HV71 lördagen 11 januari.

Bäste poängplockare i laget har så här långt varit Oscar Birgersson med 29 (12+16) poäng på 27 matcher. Under säsongen har han även fått göra två matcher i SHL.

— Vi har ett jämnt och bra J20-lag och det är vad som tagit oss till topp 10. Sedan har vi en del spelare som sticker ut, till exempel våra J18-killar som är nominerade till Tigernstipendiet. De spelar med J20 men har åldern inne för B-junior. Där har vi ett gäng som är landslagsaktuella, säger Thelin och fortsätter:

— Visst, det är kul att vi vinner och vi spelar alltid för att vinna, men vi mäter inte våra framgångar i hur många poäng eller medaljer vi tar utan i hur många talanger vi får fram till vårt seniorlag. Vi har en bra och stabil verksamhet och har uppnått våra delmål under hösten, så jag ser med tillförsikt på våren. Och den är ju alltid roligast.

J18 slutade trea i den regionala serien, bakom Örebro och Karlskoga men framför lag som Färjestad och Leksand. Man är det lag som gjort flest mål i serien med 110 mål på 22 matcher, ett snitt på fem mål per match. Ett av säsongens starkaste resultat har så här långt varit 7-2-segern mot Leksand i början av november.

Anton Casselstål är den spelare som har gjort flest poäng i laget. 17-åringen har gjort 30 (14+16) poäng på 22 matcher.

Lördagen 4 januari spelar laget säsongens första match i J18 allsvenskan. Då kommer Frölunda på besök till Monitor ERP Arena.

Att nå J18 allsvenskan var ett av lagets mål inför säsongen, precis som varje år.

— Vi har tränat bra överlag, visat attityd och karaktär men också ödmjukhet mot både varandra och mot motståndare. Våra spelare har fått en förståelse för vad som krävs för att vinna matcher men också för att utvecklas individuellt. Det finns flera spelare som har potential att ta kliv och bli etablerade SHL-spelare i framtiden, säger Thelin.

U16-laget hade en framgångsrik fjolårssäsong där de gick hela vägen till SM-final. Där blev det dock förlust mot Frölunda med 4-5.

Den här säsongen har man fortsatt trumma på och har i grundserien sprutat in 102 mål på 15 matcher (ett snitt på nästan sju mål per match) och bara tappat poäng i två matcher. Med det leder laget serien.

Poängstarkast i laget har hittills varit Anton Ohlsson, som gjort 24 (9+15) poäng på 12 matcher. Glädjande också att lagets bäste målskytt Felix Jansson (tolv mål på elva matcher) fått testa på landslagsspel för första gången.

U16-laget fortsätter att spela i samma serie även efter nyår.

— U16 har gjort en jättebra säsong. Även i TV-pucken, där vi tyvärr förlorade mot Södermanland i kvartsfinal men följde upp den matchen med två jättebra placeringsmatcher och efter det vi har stegat upp under säsongen, säger Thelin.

FAKTA: SÅ SPELAS JUNIORSERIERNA EFTER NYÅR

J20: Spelar i J20 SuperElit Top 10 där samtliga lag går till SM-slutspel. Serien spelas över 18 omgångar där vi spelar den första matchen 11 januari borta mot HV71 och den sista matchen 15 mars hemma mot Djurgården.

Övriga lag i serien: Djurgården, Frölunda, HV71, Leksand, Linköping, Luleå, Modo, Växjö, Örebro.

J18: Spelar i J18 Allsvenskan Södra där de åtta bästa lagen går till slutspel. Serien spelas över 18 omgångar och den första matchen spelar vi hemma mot Frölunda 4 januari. Den sista matchen spelar vi borta mot Mora 8 mars.

Övriga lag i serien: Karlskoga, Frölunda, Färjestad, HV71, Malmö, Linköping, Mora, Växjö, Örebro.

U16: Fortsätter spela i U16 Elit Västra. Grundserien spelas över 24 matcher där vi spelar den sista hemma mot Guldsmedshytte 22 februari. De fyra bästa lagen går till slutspel. Vi spelar den fösta matchen efter nyår borta mot Leksand 4 januari.

Övriga lag i serien: Guldsmedshytte, Färjestad, Leksand, Mora, Västerås, Örebro.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist