”Vi går gärna in i närkamperna”
Publicerad: 2016-11-21
Dam
Efter en matchfri vecka är det dags för Brynäs IF:s damlag att snöra på sig skridskorna och kämpa för tre nya poäng i Gavlerinken ikväll.

Ikväll väntar en tuff hemmamatch när Brynäs IF:s damlag tar emot AIK:s damlag i Gavlerinken. Tränare Madeleine Östling har planen klar för sig och hoppas att laget kan studsa tillbaka efter de två senaste uddamålsförlusterna.

Nu är det ungefär en vecka sedan ni spelade match senast. Hur har upplägget sett ut under denna matchfria period?

– Precis som under förra uppehållet har vi jobbat mycket med att försöka bibehålla matchtempot. För att hålla uppe det har det varit en hel del tävlingsmoment under träningarna. Vi har även haft stort fokus på olika kampmoment, detta för att spelarna ska få vara i de där heta och tuffa situationerna som ofta uppstår under seriespelet. Under ett kortare uppehåll som det här är det helt enkelt väldigt viktigt att hålla igång viljan att vinna och tävlingsinstinkten hos spelarna, något som vi jobbat mycket med sedan senaste matchen. Överlag känner jag att träningarna har haft önskvärd effekt och att lagets utveckling fortsätter i rätt riktning.

Det blev två uddamålsförluster när ni var iväg på er kortare Norrlandsturné, först mot MODO Hockey och sedan mot Luleå HF dagen efter. Vad är dina tankar kring de matcherna nu när du fått lite tid att smälta utfallet?

– På förhand visste vi att det skulle bli två tuffa matcher, både Modo och Luleå är två skickliga lag som är svårslagna i sina respektive hemmaarenor. Men om vi se till den första matchen mot Modo så tycker jag att vi överlag gör en väldigt bra insats, dock tappar vi tyvärr den matchen. När vi har ledningen med 2-1 släpper vi in dem och låter dem både kvittera och ta ledningen. Trots det lyckas vi komma tillbaka och kämpa in en kvitteringspuck när det bara är sex sekunder kvar av ordinarie matchtid. Även om vi förlorar i den efterföljande förlängningen så känns det ändå lite som en vinst att få med sig en pinne istället för att tappa samtliga tre poäng. Givetvis är det en sur förlust men trots det lyckas vi ladda om på ett väldigt bra sätt till matchen mot Luleå dagen efter. Vi kommer ut väldigt bra mot dem och jobbar hårt över hela banan. Luleå är ett tufft motstånd men jag tycker att vi hade bra kontroll på dem. Det var inte bara försvarsspel från vår sida utan vi hade en hel del puck och skapade farliga lägen att avgöra matchen. Tyvärr hade vi inte marginalerna med oss och det var istället Luleå som, med ungefär två minuter kvar, kunde trycka dit det enda mål. Även om det blir förlust så visar vi tydligt att vi är med och kan hota lagen i toppen av tabellen. Lagen över oss ska verkligen känna sig jagade.

Om vi fokuserar lite mer på ert spel, finns det något som du vill lyfta fram trots att det blev två förluster?

– När man spelar mot topplagen, och egentligen mot samtliga lag i serien, så krävs det verkligen att alla i laget är beredda att gå in i närkamperna och kämpa för att vinna dessa. Just det tycker jag att vi gör väldigt bra i båda matcherna. Motståndarna, och framför allt Luleå, gillar inte när det blir för mycket närkampsspel, utan de vill gärna ha lite avstånd för att kunna glida runt med pucken ostört. Men vi är inte ett lag som tillåter det, vi går gärna in i närkamperna för att göra det tufft för motståndarna. Det ska varken vara lätt eller särskilt roligt att möta oss.

Ikväll är det dags för match igen då ni tar emot AIK här hemma i Gavlerinken. När lagen drabbade samman förra gången vann ni med 3-1. Vad säger du om kvällens motståndare?

– AIK är helt klart ett bra lag och ett starkt motstånd. De gillar att spela med mycket fart så det gäller verkligen att vara med och hänga på det höga tempot från första nedsläpp. Samtidigt har de några riktigt vassa målgörare som vi måste ha stenkoll på. Senast vi mötte AIK gjorde vi en otroligt dålig förstaperiod, något vi absolut inte har råd med ikväll. Det vi har pratat lite extra om inför kvällens drabbning är vikten av att hänga på deras tempo direkt från start och att det är vi som, trots deras befarat fartfyllda spel, ska vara det spelförande laget.

AIK ligger just nu på en sjätteplats i tabellen, en poäng efter er. Kan vi förvänta oss en jämn drabbning lagen emellan?

– Ja, det tror jag absolut. Både för vår och AIK:s del kan kvällens drabbning nästan ses som en sexpoängsmatch. De vill givetvis gå om oss i tabellen samtidigt som vi vill utöka det poängmässiga gapet ner till dem. Det är alltid tuffa och hårda matcher mot AIK, och jag förväntar mig inget annat ikväll. Om vi ska vinna krävs det en otrolig vilja och ett väldigt disciplinerat spel från vår sida.

Är det några förändringar i laget?

– Ja, det är faktiskt några förändringar i truppen. Hanna Rylander kommer att stå över kvällens match och Jessica Adolfsson är fortfarande borta från spel. Men jag har även en glädjande nyhet, Jennifer Törnhult är tillbaka från sin skada och kommer att spela i kvällens match. Hon har jobbat på väldigt bra med sin rehab och är nu redo för match, vilket är jättekul. Det återstår dock att se hur mycket istid hon får, men hon kommer att vara på is ikväll i alla fall.

Skribent Carl Ahldén Wendestam