• Huvudsponsorer

Dags för kaffederby

6 oktober 2017 11:40
Herr

Karlstad dukar upp till hockeyfest.


Lagom till eftermiddagskaffet på lördagen startar helgens stora happening när det klassiska hockeyderbyt mellan Färjestad BK och Brynäs IF ska avgöras.

Det finns en speciell känsla inbakad i vissa matcher. Har man som undertecknad följt Brynäs öden och äventyr under många år urskiljer sig tre dueller man ogärna missar.

Leksand givetvis. Men de spelar ju i en annan serie numera. Djurgården självfallet. Sexton guld = Respekt. Och så laget från Karlstad. Jodå, det finns andra också. Sådana som Frölunda exempelvis. Men det var kanske mer på den tiden de hette Västra Frölunda.

Mikael Johansson spelar på bortais för Brynäs. Det har varit väldigt sällsynt med spelare som verkligen har räknats som färjestadsspelare i Brynäs färger genom åren. Så sällsynt så att det är svårt att minnas en enda. Gustaf Thorell då? Jo, han har Färjestad som moderklubb och spelade några matcher för Brynäs säsongen 2013/14. Men han har mestadels spelat i allsvenska lag och i Norge och förknippas inte med Färjestad på samma sätt som Johansson gör. Micke har för övrigt också spelat för Leksand.

-Klart det blir något speciellt att spela mot Färjestad. Jag bor ju i Karlstad och har varit många år i den föreningen. Tre SM-guld har jag upplevt där. Men det blir roligt också, säger Mikael Johansson och låter inte alls särskilt orolig inför lördagsmatchen.

Han kommer alldeles säkert att ha mångas ögon på sig. Det ska bli intressant att se hur hemmaklacken möter honom. I Brynäs har han spelat sedan seriestarten. Det har blivit sex SHL-matcher och en assist i poängprotokollet. Den assisten fick han när Samuel Asklöf gjorde 1-0 mot Växjö. Totalt har han sju registrerade skott mot mål och fått en snittspeltid på 16.07 minuter. Kanske kommer det första målet imorgon. Det sägs ju att släkten är värst.

Brynäs reser ner till Karlstad efter lunch idag fredag. Brynäsbussen tar laget hem efter matchen och man är åter i Gävle sent på lördagskvällen. Klart är att Linus Ölund kommer att vara med på bussresan. Han är tillbaka efter avstängning. Däremot kommer inte Juuso Ikonen till spel. Han drog på sig en sträckning i matchen mot Karlskrona. Marcus Ersson stannar hemma och tränar.

-Jag har varit på röntgen på morgonen. De hittade inga brott på handleden så jag är snart åter. Men jag väljer att stanna hemma och träna under helgen, berättar Marcus.

Lagkaptenen Jacob Blomqvist tycker att insatsen mot Karlskrona var bra. Men att man kan bättre.

-Vi åker till Karlstad med bra självförtroende. Nu har vi tre raka segrar i bagaget och det ger en positiv energi. I och för sig var Karlskrona lite bleka men ser vi till vår egen insats så var det helt okej. Vi behöver göra fler mål bara. Chanser skapar vi, säger Jacob.

Brynäs lagkapten kan med glädje notera att det går framåt för laget för varje match man spelar.

Simon Bertilsson var åter under gårdagen. Som vanligt gjorde han ett utmärkt jobb och var precis som vanligt tuff att möta. Nu reser han med till Karlstad och hjälper laget att åka hem med tre poäng.

En av mina favorithockeybilder. Det är svårt att inte använda den när Simon Bertilsson kommer på tal. Spelarnas ansiktsuttryck säger så mycket.

Christopher Liljewall såg ut som att han hade gått en match mot Mike Tyson när han bytte om inför dagens träning. Ett djupt sår ovanför ögat syddes direkt på plats i båset under gårdagen. Bytet efter var Liljewall på isen igen. Nu hade det svullnat upp en del kring ögat. "Ser du någonting? Det blir säkert sämre innan det blir bättre" tröstade Aaron Palushaj. "Jag har varit med om värre" konstaterade Christopher lugnt.

Liljewall i båset alldeles innan Brynäs läkare tog fram synålen.

Hur Roger Melin formerar laget ser du i Sista Snacket imorgon.