Mirakelvändning av J20 i seriefinalen
Publicerad: 2018-02-11
Jun
Boxplayspel två minuter kvar och underläge 1-2. Då vänder Brynäs matchen och vinner 3-2. Samuel Asklöf segerskytt med fyra sekunder kvar.

Sveriges två bästa J20-lag, Brynäs IF och Växjö Lakers, möttes i Gavlerinken under söndagen. Det var en match som gällde serieledningen och gästerna var det bättre laget under de två första perioderna. Men efter en mirakelvändning från Brynäs sida under matchens sista minuter blev det en lång bussresa hem utan poäng för Växjös juniorer.

-Vi möter ett väldigt bra Växjö och vi är illa ute i matchen. De får ut oss mot kanterna och de leder rättvist med 2-0 efter två perioder. Om det sedan är rättvist att vi vinner matchen vet jag inte. Men det handlar om att spela klart matcherna och det gjorde vi, säger tränare Mats Bäcklin.

{!F}

På en läktarsektion satt gårdagens Brynäshjälte Aaron Palushaj för sig själv och följde matchen. Han sken upp ordentligt när Samuel Asklöf satte segerpucken i nät med fyra sekunder kvar.

Båda lagen ställde upp med starka formationer. Växjö kom med bland andra tyske Dominik Bokk. En mycket bra spelare som har gjort en del matcher i SHL denna säsong och som förväntas gå som nummer åtta i årets NHL-draft. Även danske David Madsen har SHL-rutin och med i Växjös lag fanns också förre detta Brynässpelaren från IK Sätra, Gabriel Seger.

Mats Bäcklin hade vässat sitt Brynäs med Samuel Asklöf och backen Lucas Gustavsson som båda var med i Kinnarps Arena när Brynäs vann med 3-1 mot HV71 under gårdagen. Med fanns också målvakten Samuel Ersson samt Alexander Bjurström, Adam Hirsch och Oliver Nordberg. Fyra spelare som funnits med i Brynäs SHL-lag under säsongen.

{!B}

Samuel Ersson skötte målvaktssysslan alldeles utmärkt att landade en räddningsprocent på drygt 97.

Precis som Bäcklin konstaterade var gästerna det bättre laget under åtminstone 40 minuters spel. De tog ledningen i den första perioden och utökade till 2-0 innan den sista perioden tog vid. Där såg det länge ut som att Brynäs skulle bli utan poäng och därmed också tappa serieledningen. Men när ett läge i spel fem mot tre gavs med ungefär kvarten kvar lyckades backen Tim Henriksson reducera.

{!D}

Sent in i matchen kom Brynäs första mål. Det gav Växjö lite darr på nerverna.

-Det är inte lätt att vända ett underläge mot ett så bra lag som Växjö. Men när vi reducerar blir de lite passiva och försiktiga och vi tar över, säger Bäcklin.

Brynäs jagade en kvitterinsgpuck och började skapa allt fler lägen mot gästernas mål. Men med drygt två minuter kvar hamnar man i boxplayspel och där försvann chansen till poäng. Trodde de flesta. Men icke, när Växjö trycker på för 3-1 öppnar sig ett kontringsläge och backen Karl Markström följer med upp i anfallet och trycker in kvitteringen.

{!A}

Karl Markström ser till att det är lika på två efter 58.23.

Växjö har dock fortfarande tid kvar i numerärt överläge och Brynäs får försvara sig med näbbar och klor för att få matchen till förlängningsspel. Strax efter att Brynäs blir fulltaligt hamnar pucken hos Samuel Asklöf djupt nere i försvarszon och han sätter full fart framåt efter vänsterkanten.

-Det blev läge i två mot en och jag såg att målvakten tjuvade över, han trodde att jag skulle passa, och då sköt jag på första stolpen som han hade lämnat, berättar Samuel Asklöf.

Klockan stannade på 59.56 och Samuel blev förstås matchhjälte. Men han var inte helt nöjd med lagets prestation.

-Det var väl inte vår bästa match. Men det var otroligt starkt att vi under de sista minuterna kan få in en kvittering och sedan avgöra. Det var en skön vinst, säger Samuel.

{!G}

Samuel Asklöf höll fokus på rätt grejor och fick ordentlig fart på skridskor och spel ju längre matchen led.

-Starkt av killarna att finna vägar att vinna. De är inte första gången vi lyckas med det, avslutar Mats Bäcklin nöjd med tre poäng i seriefinalen och därmed fortsatt topposition i J20 SuperElit Top 10.

Extra plus till Samuel Ersson, Alexander Bjurström, som var som en virvelvind ute på isen, Samuel Asklöf som inte bara svarade för segermålet och Samuel Solem som slet på fint.

Nu vilar Brynäs fram till den 24:e då det är dags att möta Linköping på bortais. Den elfte mars avslutas serien och tre dagar senare börjar slutspelet.

Brynäs IF-Växjö Lakers 3-2 (0-1,0-1,3-0)

Skottstatistik 38-34 (9-18,14-7,15-9)

Utvisningar BIF 4x2 min VLH 4x2 min

Publik 168 personer (alldeles för få med tanke på underhållningsvärdet)

Brynäs mål: 1-2 Tim Henriksson assist Adam Hirsch/Samuel Solem spel fem mot tre (46.45) 2-2 Karl Markström assist Niklas Lindberg spel fyra mot fem (58.27) 3-2 Samuel Asklöf assist Albin Kedbrant