Krigarinsats och Aaron Palushaj bakom 3-1 seger
Publicerad: 2018-02-10
Det var inte den vackraste av matcher, men vi krigade och vann".

Timmen innan pucken släpptes i Kinnarps Arena i Jönköping avslutade Brynäs J20 sin hemmamatch mot HV71. Det blev tre nya poäng via 4-1 för Mats Bäcklins manskap och fortsatt serieledning i J20 SuperElit Top 10. Det gav goda vibbar inför vad som skulle komma senare på eftermiddagen.

Det som kom var ett hemmalag som hade skruvat upp vredet för tempokontroll till max. Det gick ordentligt fort ute på isen under hela den första perioden. Men Brynäs stod upp bra. Spelarna jobbade för varandra och gav inte HV71 några stora isytor att spela på.

Mitt i perioden uppstod ett läge för kontring och Linus Ölund kunde snyggt passa till Aaron Palushaj som placerade in pucken tätt invid Fredrik Petterson-Wentzels högra stolpe. Hemmalaget fortsatte dock i samma höga tempo efter målet och Brynäs fortsatte att stänga till fint vid egen blå, vrida på huvudena och ha koll på vad motståndsspelarna hade för sig.

{!E}

David Rautio var utmärkt mellan stolparna och hade en räddningsprocent på nästan 96.

Det var nära en kvittering när HV71 fick spela powerplay med fyra minuter kvar. Men som så många gånger tidigare denna säsong stängde seriens bästa box åter igen. Den första perioden kunde sedan sammanfattas med orden stenhårt tempo, krigande och underhållande.

Frågorna inför mittenperioden var om Brynäs skulle orka att stå emot hemmalagets uppskruvade tempo. Och skulle HV71 fortsatt få spela den utsideshockey som Brynäs tvingade dem till under de första tjugo minuterna? Den första delen av mittenperioden gav svaret ja. Men någonstans där blev det tufft för Brynäs att freda egen zon. Hemmalaget tryckte på rejält och fick också utdelning när Mattias Tedenby hittade nätet bakom David Rautio.

{!B}

Linus Ölund var en av Brynäs spelare som slet ordentligt i Kinnarps Arena. Det var många krigare i laget denna eftermiddag.

Men knappt två minuter senare spelade Brynäs i numerärt överläge och då klev Aaron åter fram. I den senaste matchen i Kinnarps Arena svarade han för ett hat-trick, denna gång blev det två mål. Ett välplacerat hårt skott gav Brynäs åter ledningen. I slutet av perioden och i inledningen av den tredje fick Brynäs visa hur boxplayspel ska skötas. Det var tre boxplay på rad inkluderande en halv minut i spel tre mot fem. Men inga puckar in i målet bakom David Rautio och att sedan HV71 jagade hårt för ett kvitteringsmål under resterande kvarten av den sista perioden hjälpte dem inte.

Brynäs spelade tålmodigt och metodiskt och när hemmalaget anföll som värst lade man sarg ut eller lobbade pucken in i mittzon. En härlig krigarinsats var det och den kröntes med 3-1 i tom kasse från Jonathan Granström med sekunder kvar.

-Det var inte den vackraste av matcher, men vi krigade och vann. Vi fick lite smällar där ute men ska du vinna en sådan här match få du ta det och så behövs ett bra målvaktsarbete. David får tio stjärnor av tio möjliga idag. Det var ett högt tempo och det gillar vi. Dessutom gillar vi att spela i Kinnarps Arena. Bra tryck där och vi får också bra stöd, säger Johan Alcén efter matchen.

HV71-Brynäs IF 1-3 (0-1,1-1,0-1)

Skottstatistik 24-12 (4-5,9-5,11-2)

Utvisningar HV71 2x2 min BIF 6x2 min

Publik 7000

Brynäs mål: 0-1 Aaron Palushaj assist Linus Ölund/Lukas Kilström (10.51) 1-2 Aaron Palushaj assist Elias Fälth/Linus Ölund spel fem mot fyra (30.41) 1-3 Jonathan Granström utan assist i spel fyra mot sex (59.51)