Henrik Glaas tar över som huvudtränare i Brynäs IF: ”Inspirerande”
Publicerad: 2019-06-20
Dam
Han har varit sportchef och huvudtränare i Valbo HC. Nu tar Henrik Glaas över som huvudtränare i Brynäs IF:s SDHL-lag. — Det känns fantastiskt inspirerande, säger 41-åringen.

Brynäs IF har sökt en ny huvudtränare för SDHL-truppen.

Nu är valet gjort.

Henrik Glaas, som fram till nu varit ungdomsansvarig i föreningen, återvänder till båset för ett nytt tränaruppdrag.

— Det känns fantastiskt inspirerande. Framför allt att få komma tillbaka till båset igen. Jag har varit tre år på ungdomssidan i Brynäs IF, men nu när möjligheten dök upp att få kliva in i ett bås igen så kändes det väldigt inspirerande, säger han.

Glaas har en bakgrund i Valbo HC där han gått genom alla led som ledare. Från ungdom till junior (J18 och J20) upp till att vara såväl assisterande som huvudtränare och sportchef för herrlaget i division 1 och division 2.

Nu stavas framtiden SDHL genom ett huvudtränaravtal över den kommande säsongen.

Han kommer parallellt med det behålla sitt övergripande ansvar över ungdomsverksamheten.

Hur ser du på att ta över som huvudtränare just till den här säsongen – med tanke på den silly season föreningen gjort?

— Tittar vi på truppen som den ser ut nu så är den riktigt intressant. Vi har många toppspelare som kommit in. Där ligger ett ansvar inte bara på mig utan hela ledarstaben och spelarna själva att få ihop alla pusselbitar. För att lyckas så är det vi allihopa tillsammans som ska göra det, säger Henrik Glaas.

Vilken hockeyfilosofi kan supportrarna vänta sig som prägel på laget?

— Jag vill ha spelande spelare som spelar spelet över hela banan och i alla zoner. Jag kan tycka att det har varit mycket fria roller för backarna och att de fått spela spelet i egen zon inom svensk hockey, men offensivt har det varit mer att lägga pucken djupt och ta det därifrån. Jag vill se samma kreativitet från forwards och tittar man på forwardsbesättningen vi har nu så kommer vi ha möjlighet att vara ett spelande lag.

Under säsongen 18/19 har Henrik Glaas och Erika Grahm jobbat tillsammans med att utveckla Brynäs flicksatsning i ungdomsleden.

Du har varit med och drivit jämställdhetsutvecklingen bland de yngst. Nu ska du leda den även för vårt ena representationslag. Hur ser du på det arbetet?

— Utgångspunkten för mig är att vi håller på med ishockey, oavsett kön. Oavsett om jag tränat flickorna i flicksatsningen eller pojkarna på Brynäsvallen så har jag inte sett någon skillnad på det. Det handlar enbart om drivet att utveckla spelare. Hockey är för alla och vår ambition är att spela en ishockey under den kommande säsongen som skapar förebilder för både flickor, pojkar och övriga supportrar.

Vid sin sida kommer Glaas att få Magnus Carlsson. Han var damansvarig under fjolårssäsongen och tar nu rollen som assisterande tränare.

— ”Carla” sitter på fantastiskt mycket hockeykunnande, och det är det centrala i det hela. Sen är han en fantastisk person och vi kompletterar varandra bra, säger Glaas.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist