• Huvudsponsorer

Brynästrion åter från Sydkorea

10 augusti 2017 07:59
Dam

Grahn på väg mot ett tredje OS


För ett par veckor sedan kom Sara Grahn hem efter att ha rest med landslaget till Sydkorea. Hon och tjugoen andra spelare från Damkronorna spenderade elva dagar i Seoul inför OS i februari nästa år. Brynäs hade tre spelare med på resan. Förutom Sara Grahn även Anna Borgqvist och Erica Udén Johansson.

-Det var spännande att se och uppleva deras kultur och deras mat. En häftig upplevelse. Vi spelade två matcher mot Sydkorea och jag vaktade målet i den första som vi vann med 3-0. Så det gick bra. Vi vann även den andra matchen (4-1) men då stod Djurgårdens Lovisa Berndtsson i målet. Det var klart på förhand att vi skulle få varsin match, berättar Sara.

-Sydkorea var bra. Inget lag man kan underskatta. De satsar stenhårt mot OS och de är tillsammans i elva månader. De har en kanadensisk coach och några spelare från Kanada som har koreanskt medborgarskap. Men jag tycker samtidigt att vi såg bra ut och det var länge sedan vi var så här bra så tidigt på säsongen. Anna Borgqvist har jag nog aldrig sett så bra som hon är nu. Ser riktigt stark ut. Erica såg bra ut hon med.

I gruppspelet kommer Sverige att ställas mot Sydkorea. Dessutom är Japan och Schweiz med i gruppen. De två bästa lagen går till kvartsfinalspel. Från den andra gruppen går ettan och tvåan direkt till semifinal. Trean och fyran till kvartsfinal. USA och Kanada, som båda spelar i den andra gruppen, är förstås storfavoriter att ta sig till semifinalspel även om allt givetvis kan hända.

I matchen mot Sydkorea var det den 226:e gången Sara vaktade målet för landslaget och efter flera VM-turneringar och två tidigare olympiska spel har hon rutin i massor.

-USA och Kanada är överlägsna. Det är så det är på gott och på ont. De ligger före i allting. Om jag blir uttagen så vore ett tredje olympiskt spel stort. En ära. Jag har två fjärdeplatser och vill verkligen ha en medalj.

Att hon inte skulle bli uttagen vore förstås en skräll modell större. Brynäs målvakt rankas som en av de allra bästa i världen och det är nog bara sjukdom eller en skada som kan hindra henne från delta i en tredje olympiad. Vancouver 2010 och Sotji 2014 har hon redan prickat av.

Anna Borgqvist, Lina Bäcklin, Josefine Holmgren och Sara Grahn under OS i Sotji 2014.

En tanke med resan till Sydkorea var att få en inblick i hur det kommer att fungera där när OS drar igång.

-Vi kollade in arenorna där vi ska spela och allting runt det. OS-byn och avstånden till arenorna kollade vi förstås också på. OS-byn består av stora höga hus och vi bor på samma ställe som Sydkorea. Det är ungefär en kvart med buss till arenan där vi ska spela. Lite skillnad från Sotji där allt fanns på gångavstånd. Men det blir bra. I och med att vi fick bo på samma ställe som Sydkorea, som fick välja först, har vi nära till mat och sådant.

Två träningspass om dagen blev det men spelarna hann även med lite annat.

-Vi badade i Stilla Havet och hade tid att shoppa en dag. Första dagen var det lite lugnare. Flygresan tog totalt över tretton timmar och vi kom fram klockan åtta på morgonen. Jag hade inte sovit något på planet och det var lite jobbigt att hålla sig vaken hela dagen efter det. Men resan gick bra.

Det är snart dags för nästa landslagssamling. Men då blir resan inte riktigt lika lång. En 4-nationsturnering ska spelas i Tranås med samling den tjugoandra augusti och Sara är förstås kallad. Ryssland, Finland och Tyskland är motståndare. Före det ett par träningsmatcher mot ärkerivalerna från Leksand och sedan startar SDHL-säsongen som denna gång har gett Brynäs ett riktigt tufft spelschema. Efter ett möte mot Djurgården den artonde oktober blir det elva raka bortamatcher innan nästa hemmamatch som spelas mot AIK den tionde januari.

-Vi har haft åtta raka bortamatcher tidigare. Men det känns lite konstigt med ett upplägg på elva. Vi får ta det för vad det är helt enkelt. Det kan trots allt bli en bra säsong för oss. Den första träningen var bra. Allt var nytt för många och en del var nog lite nervösa och vill visa upp sig för Åke. Men vi verkar ha något på gång.