Nagelbitare i Gavlerinken - Vilgrain sköt hem segern på straff i förlängningen
Publicerad: 2018-11-17
Ettusen personer på läktarna och riktigt bra hemmaspel - ändå skulle det krävas ett straffslag i förlängningen för att första målet skulle komma. 1-0 blev slutresultatet mot HV71.

När matchen var tre minuter gammal kunde kapten Erika Grahm vinna pucken i egen zon, dansa förbi tre HV-spelare och sånär överlista gästernas målvakt. Inget mål den gången med det skulle inte vara sista gången Grahm skulle hota offensivt.

Efter knappt sju minuter skulle vi få chansen att spela i numerärt överläge. Trots fina passningskombinationer och ett stenhårt slagskott från Brynäsbacken Sarah Forster kunde bortalaget reda ut situationen.

Brynäs tog sedan över matchbilden och kunde under långa perioder förlägga spelet i HV71:s försvarszon.

Emellertid skulle gästerna också få chansen i Powerplay, 5 mot 3 närmre bestämt, när två Brynäsare visades ut med korta mellanrum. Brynästrion på isen med Matilda af Bjur i spetsen spelade uppoffrande framför Sonja Van Der Bliek i målburen och HV71 kunde inte skapa några vassa målchanser trots sitt överläge.

Efter utvisningarna tog vi åter över taktpinnen och gästerna fick kämpa för att freda sitt mål när bland annat Grahm var framme igen och var nära att stöta in en retur efter Rylanders avslut.

Det blev inga mål innan pausvilan och de båda lagen fick bege sig mot omklädningsrummen med ställningen 0-0 på resultattavlan.

I mellanakten fick Brynäs börja i Powerplay men lyckades inte skapa några riktigt vassa målchanser. När HV71 fick möjligheten i samma spelform efter knappt två spelade minuter skulle inte heller de kunna vaska fram några avslut - förrän utvisningen var över.

Då kunde gästerna, precis i efterdyningarna av det numerära överläget, slå en krosspassning genom Brynäs försvarszon som överraskade alla Brynäsare - utom Van Der Bliek i målet som stod för en spektakulär räddning med stöten.

Därefter skulle det följa en sekvens av matchen där Brynäs åter tog över spelet helt och hållet.

När matchuret stod på tio spelade minuter kunde Cassandra Vilgrain skrinna ifrån sin bevakning och så när peta in pucken mellan bortamålvaktens benskydd. Även af Bjur kunde bara sekunder senare bryta sig fri men fick också se sitt avslut motas.

Minuten därefter skulle Vilgrain vara framme igen när hon efter ett fint Brynäsanfall kunde skjuta ett giftigt skott mellan tekningscirklarna i HV71:s zon.

I de sista sekunderna av den andra perioden var det nära flera gånger om när Emelie Cordoba, Ivana Bilic, Savannah Newton, Vilgrain och Grahm snurrade runt i anfallszonen, men en storspelande motståndarmålvakt lyckades se till att resultatet var 0-0 även efter 20 minuter.

Den tredje perioden skulle bli en svängig historia, där båda lagen bytte chanser med varandra men de båda lagens målvakter satte stopp för varje försök.

Istället skulle det krävas förlängning, och en straffsituation för att avgörandet skulle komma.

Vilgrain fick ta straffen, skrinnande in i zonen och tryckte distinkt in det matchavgörande målet bakom HV71:s målvakt.

-Jag var lite nervös innan och funderade över vad jag skulle göra men Sonja (Van Der Bliek) sa åt mig att jag skulle göra som jag brukar göra mot henne på träning - och den satt ganska bra, skrattade matchvinnaren själv efter matchen.

-Sonja var helt otrolig i målet idag igen och jag tycker hon gör många matchvinnande räddningar.

Vilgrain vill också framhäva lagets fina spel på sistone.

-Vi har spelat bra under lång tid nu men har tidigare under säsongen inte riktigt fått utdelning trots att vi gjort bra matcher. Nu har pucken börjat gå in för oss och då är vi bra!

-Jag har haft en tung period poängmässigt där jag har haft många lägen men jag har inte lyckats göra mål. Nu tycker jag att jag har mer flyt i spelet och jag har fått mer utdelning i allt jag gör på isen.

Idag var det nästan tusen personer på läktaren, hur kändes det att ha det stödet i ryggen?

-Det är såklart jättekul, vi blir väldigt taggade när det är folk här och supportar oss. Det vore grymt om det blev många på läktarna imorgon också när vi möter Göteborg!

Imorgon spelas matchen mot Göteborg klockan 14:00 i Gavlerinken - kom och stöd damerna när de går för tre poäng!

Brynäs – HV71 0-0 (0–0, 0-0, 0-0)

Första perioden: -

Andra perioden: -

Tredje perioden: -

Fjärde perioden: 1-0 (02:30) Cassandra Vilgrain (Straff)

Skott: 7–6, 6–6, 2-2, 1-3- Totalt: 16-17 Utv: Brynäs: 4x2 min. HV71: 4x2 min. Publik: 999