Luleå fixade en avgörande match på fredag
Publicerad: 2018-03-14
Gästerna vann med 2-1 och det betyder att vi får se en spännande match till innan det är avgjort.

Brynäs kom ut som ett hemmalag brukar och tog tag i taktpinnen under de första fem minuterna. Sedan kunde Luleå flytta fram positionerna lite mer. Men inget av lagen ville blotta sig och några kaskader av skott mot mål fick vi inte se.

Därmed skapades inte heller några vassa målchanser i parti och minut. Kamp och tillknäppt var två ord som föll på läppen. När power-break kom efter 12 minuter visade skottstatistiken på blygsamma 4-2 i hemmafavör. Då hade Brynäs redan klarat av ett boxplayspel.

Med fyra minuter kvar åkte Luleå på sitt första boxplayspel. Då på det åttonde skottet kom Brynäs ledningsmål. Linus Ölund och Jonathan Granström spelade fram kapten Blomqvist som fortsätter att producera. I det läget var det lite över två minuter kvar att spela.

Hemmaledningen stod sig perioden ut och skotten stannade på små 8-4. Det speglade matchen rätt bra. Brynäs hade haft fyra hyfsade chanser att få pucken i nät, målet oräknat. Luleå två. Tommy Sjödin hade lyckats med taktiken under den första perioden. Disciplin, hålla sig till spelplanen och inga utsvävningar.

Vad man möjligen kunde anmärka på var att gästerna hade lite för lätt väg in i Brynäs zon via kanterna. Å andra sidan blev de kvar där ute vid sargerna i anfallszonen och skapade ganska lite.

{!A}

Jacob Blomqvist har prickat formen bra. Han har mycket energi och gör mål. Ingen dum kombination.

Den andra perioden gick precis som senast i Luleå till deras fördel. Men det var inte lika klart denna gång. Johan Alcén tog mycket stryk framför motståndarmålet och spelet blev överlag lite mer stökigt. Det verkade gynna gästerna.

I den tolfte minuten kom en bra chans för Brynäs att öka på ledningen då Luleå drog på sig en utvisning. Powerplay-spelet var fyndigt och bra. Linus Ölund hade en fin styrning mot Filip Gustavsson som vaktade Luleåkassen. Men något mål kom inte.

Istället kunde Luleå direkt efteråt kvittera. Brynäs tappade pucken i anfallszon och Patrick Cehlin kom från utvisningsbåset och satte 1-1 pucken i nät.

Luleå fick luft under vingarna av det målet och den sista delen av perioden gick mycket i norrlänningarnas favör. Brynäs stressades i försvarszon och fick flera gånger bekymmer med att få pucken ut i mittzon.

Den tredje perioden hann knappt börja innan Luleå fick ett friläge. Och på det kom 1-2. Tyvärr skulle det visa sig bli matchens sista mål.

Brynäs hade under jakten på en kvittering svårt att skapa några rena chanser. Luleå stängde bra i egen zon och det var svårt att få igenom några puckar. Dessutom kom det en del små misstag från hemmalaget. Inga stora saker i och för sig men sådant som störde och stoppade upp spelet.

Marcus Westfält visade gott gry och tog ett par fina initiativ men de gav inga noteringar i målprotokollet. Johan Alcén råkade ut för en tackling mot huvudet och utgick i mitten av perioden. Där kändes det som att hemmalaget tappade en del energi.

Trots ett rejält tryck under de sista minuterna kunde inte Brynäs komma till några vassa avslut. Luleå höll undan och vann med uddamålet. Därmed blir det en avgörande match upp i Luleå på fredag.

Brynäs IF-Luleå HF 1-2 (1-0,0-1,0-1)

Skottstatistik 24-23 (8-4,8-12,8-7)

Utvisningar BIF 4 min LHF 26 min

Publik 5114

Brynäs mål: 1-0 Jacob Blomqvist assist Linus Ölund/Juuso Ikonen spel fem mot fyra 17.52)