Snart kommer Danny Kristo till Gävle - lär känna nyförvärvet: "Gjorde allt jag kunde i AHL"
Publicerad: 2018-07-19
Draftad i andrarundan 2008, JVM-guld 2010, VM för USA 2013 och KHL förra säsongen. Nu är Danny Kristo på väg till Sverige – och berättar om valet att skriva på för Brynäs IF. -Jag tror att SHL kommer vara en bra liga för mig, säger den amerikanske rightaren.

Det är 17 dagar sedan Danny Kristo skrev på för Brynäs IF.

Just nu befinner han sig hemma i Minneapolis, Minnesota – staden där han växte upp.

-Jag tillbringar sommaren hemma. Tränar och spelar golf. Sen har jag haft flera vänner som gift sig under sommaren så det har varit en del bröllop också, säger 28-åringen född 1990 under samtalet.

Den 30 juli flyger han till Sverige för den kommande framtiden i Gävle och Brynäs.

På frågan om varför han valde att spela just här svarar Kristo:

-Jag har så klart hört mycket bra om Brynäs. Och att det ska vara en bra stad att bo i. Sen tror jag att SHL kommer vara en bra liga för mig utifrån det jag hört om hockeyn som spelas där.

När Danny Kristo beskrivs är farten högt värderad.

-Jag har hört att det spelas en snabb hockey och det passar mig. Det är en bra del av mitt spel. Sen kan det alltid bli bättre och jag jobbar alltid på styrkan i benen.

Sen pekar den rightfattade forwarden även på det sociala i Sverige.

-Svenskar generellt är bra på engelska, det är ert andraspråk och det blir nog lättare för mig att kommunicera här än förra säsongen i KHL. Då var det inte jättemånga som var bra på engelska.

Sen har du en amerikansk landsman här också, Ryan Gunderson. Känner ni varandra sen tidigare?

-Ja, det blir bra. Jag känner honom inte personligen, men en av mina vänner på college är en god vän till Ryan och har berättat mycket om honom. Både att det är en bra spelare och bra person.

Kristo har redan upplevt mycket under karriären.

Draftad av Montréal Canadiens i andrarundan 2008.

Dubbla JVM för USA inklusive ett guld 2010 med 5+3=8 poäng på sju matcher i turneringen.

Sen blev det fyra säsonger för University of North Dakota i NCAA med 26+26=52 poäng på 40 matcher som personligt rekord under sista året.

Samma säsong spelade han VM för USA och därefter gjorde han fyra säsonger i AHL innan han tog beslutet att flytta till Europa och lettländska KHL-klubben Dinamo Riga.

-Jag hade spelat som proffs i Nordamerika i fyra säsonger och kände att jag hade gjort allt jag kunde i AHL. Jag hade 25 mål tre av de fyra säsongerna och kände att jag ville göra något annat. Personligen gillar jag att spela för en större publik och jag ville utmana mig själv genom att spela utomlands.

Hur ser du på förra säsongen i Riga?

-Det var en tuff säsong för laget. Vi slutade 26:a av 27 lag och förlorade mycket matcher och många var lite nedstämda. Men KHL är en bra liga och det är en bra erfarenhet att ha spelat där.

Nu väntar alltså första säsongen i SHL och Brynäs.

Vilka förväntningar har du på säsongen som kommer – har du satt några mål?

-Jag skulle inte ta det så långt än. Jag vill först och främst komma över och komma in i allt. Sen tar jag det därifrån när allt väl kommer igång. Jag vill spela ett konsekvent spel i alla tre zoner. Sen har jag inte satt någon siffra gällande poäng eller så.

Men jag antar att du är van vid att alla klubbars fans du spelat för haft förhoppningar på dig gällande poängproduktion?

-Ja, så har det alltid varit. Speciellt i college. Vi hade det bästa publiksnittet där och spelade inför 18 000 varje kväll. Så jag är van vid det.

Vilket epitet skulle du sätta på ditt spel: En skytt, en framspelare eller en mix?

-Vanligtvis så är jag nog känd som en skytt. Men jag har lite skills med pucken också. Det beror som alltid på situationen, vilka kedjekamrater man har och så vidare. Men jag brukar fungera bra tillsammans med en ”passer” (speluppläggare).

FAKTA: Det här är Danny Kristo

Ålder: 28, född 1990.

Nationalitet: USA.

Position: Forward.

Skjuter: Högerfattad.

Kommer ifrån: Dinamo Riga (KHL).

Tidigare klubbar som senior: University of North Dakota (NCAA), Hartford Wolf Pack (AHL), Chicago Wolves (AHL), Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL), Charlotte Checkers (AHL).

Största meriter: JVM-guld 2010, spel i VM 2013, brons U18-VM 2008, draftad av Montréal Canadiens 2008.

Sugen att skaffa seriekort till säsongen 18/19? Här har du all information för att säkra just din plats!

Kommunikationschef Kevin Johansson