Två viktiga hemmamatcher väntar Brynäs damlag
Publicerad: 2018-01-26
dam
SDE och AIK svarar för motståndet i helgen för Åke Lilljebjörns lag.

Det är dags för Brynäs SDHL-lag att spela de sista matcherna i grundserien mot SDE och AIK. De matcherna avgörs i Gavlerinken under lördag och söndag.

Brynäs börjar under lördagseftermiddagen mot SDE. Ett lag som man har två segrar på tre matcher mot. Förlusten kom i Enebybergs Ishall där SDE vann med 4-1.

SDE har Phoebe Staenz som bästa poängplockare med 13 mål och sju assist. Phoebe är också en utmärkt tekare så där får Brynäs se upp framför allt när det gäller tekningar i egen försvarszon.

Men kanske är det främst det tuffa spelet från SDE:s sida som Åke Lilljebjörns spelare får se upp med. På tio i topplistan över flest utvisningsminuter har SDE med hela fyra spelare. Värst är Kayleigh Hamars som är mest utvisad i ligan. Leanne Ganney, Magdalena Walicova och Julie Zwarthoed är fyra, åtta och nia på denna mindre smickrande lista.

{!A}

Erica Udén Johansson och Sara Grahn hyllades före nedsläpp i matchen mot Linköping. De båda ska under februari delta i sina tredje Olympiska spel. Brynäs forward Anna Borgqvist kommer att spela sin andra olympiad.

AIK ställer upp på söndagen för att snuva Brynäs på poäng. Sist man hälsade på i Gavlerinken kom man med bara tolv spelare men vann trots det med 2-0. I den matchen var det inte mycket som fungerande för Brynäs. AIK har mycket duktiga Lisa Johansson som bästa målskytt. Hon är fjärde bäst i ligan med 21 mål. Där får Brynäs försvar något att bita i.

Brynäs kommer från två raka hemmamatcher som båda vanns efter straffar. Mot HV71 blev det 1-0 och dagen efter fick Göteborg se sig besegrade med 3-2.

{!B}

Fyra spelare som ska försvara Brynäs färger i helgen. Danielle Stone, Franziska Stocker, Lina Bäcklin och Caroline Markström.

I tabellen ligger AIK sjua med 31 poäng med Brynäs placeringen bakom. Brynäs har tre poäng upp till AIK men en match mindre spelad. SDE finns precis bakom Brynäs på nionde plats. De har bara skrapat ihop 17 poäng och har två matcher mer spelade än Brynäs. Dedt verkar därmed som att Brynäs är säkra på sin slutspelsplats. Åtta lag går till slutspelet och frågan nu är om AIK eller Brynäs blir sjua.

Efter helgen har vi ett delsvar på den frågan. Men det känns som att sex poäng lördag och söndag är ett realistiskt scenario.

Sportreporter Peter Mansson