• Huvudsponsorer

Tack för 14 år, Angelica!

5 oktober 2018 09:30
DAM

442 matcher har hon spelat för Brynäs. Det är nästan 100 fler än någon annan i damlaget. Nu är hockeykarriären över, men inte livet med vännerna på isen.


Brynäs IF lyfter på hatten för en riktig trotjänare som före förra säsongen bestämde sig för att den skulle bli den sista. Efter 14 säsonger väljer Angelica Östlund vid 27 års ålder att prioritera annat i livet. Som till exempel utbildningen till personalvetare vid Högskolan i Gävle.

Vänta nu, 27 år och 14 säsonger. Det skulle innebära att hon debuterade i Brynäs A-lag vid tolv års ålder?

–Ja, det stämmer nog, säger Angelica. Det fungerade på den tiden, konkurrensen om platserna var inte hårdare. I dag skulle det nog aldrig gå.

Angelica växte upp alldeles intill hockeyrinken i Mehedeby men skulle kanske inte ha funderat över den möjligheten om det inte var för att lillebror Andreas höll till där mest hela tiden. Hon tittade på ibland och blev lite sugen. Men det var bara grabbar som spelade där, så Angelica började spela bandy i stället. Och fotboll på sommaren.

Men det var något speciellt med ishockey ändå. Något som lockade lite extra.

En dag pratade hon med pappa och mamma om saken, och de kom överens om att fråga om hon inte skulle få komma och träna med Brynäs. Det var förstås en bit att åka, men är man förälder på 2000-talet så ställer man upp och skjutsar.

Ja, så var karusellen igång. Angelica visade sig vara kvick och spelintelligent och tog som sagt en plats i laget så liten hon var. I början var hon väl inte så framträdande, men efter ett par säsonger började hon hålla sig framme och göra en hel del mål.

Nu kan vi summera en mäktig karriär så här:

442 matcher.

143 mål.

162 målgivande passningar.

315 poäng.

181 utvisningsminuter.

Det finns de som gjort fler mål och det finns en (Karin Johansson) som assisterat till fler mål. Det finns de som dragit på sig betydligt fler utvisningsminuter. Gemensamt för dem alla är att de har spelat med Angelica Östlund. Tränat med Angelica, skrattat med Angelica, festat med Angelica, åkt buss med Angelica. Och det är just det där, sammanhållningen, som hon kommer att sakna.

–Så mycket kan jag väl säga som att det kändes lite jobbigt att inte vara en del av gänget nu när säsongen drog igång. Särskilt nu när klubben har gjort en sån satsning, det här laget kommer absolut att bli riktigt bra.

Det är den känslan som får Angelica Östlund att tänka tillbaka på de gamla goda åren i början av hennes karriär då Brynäs spelade fyra raka SM-finaler. Visserligen utan att vinna någon, men ändå SM-finaler.

Och det här med sammanhållningen behöver inte bli någon bristvara. Angelica hänger fortfarande ihop med sina gamla (och nya) lagkamrater och kommer absolut att se så många matcher hon kan och hänga på så många träningar som det bara går.

–De där tjejerna är ju mina närmaste vänner. Inte kan man bara klippa av såna band.

Hyllning Angelica Östlund

I samband med SHL-matchen kommer Brynäs damlags tidigare lagkapten Angelica Östlund att hyllas på isen i samband med nedsläpp.

Angelica Östlund berättade i våras att hon efter avslutad säsong väljer att avsluta sin hockeykarriär. En karriär på över 15 år i Brynäs IF vackra matchtröja och 5 säsonger som kapten för föreningens damlag.

Köp din biljett här >>>