• Huvudsponsorer

”Brynäsandan lever än idag”

10 januari 2017 08:15
brynäs

Brynässupportern, klackledaren och ledamoten i Brynäs Support Gävle, Anton Nyberg, har skrivit ett öppet brev till alla Brynäsare runt om i landet.


Brynäsandan. Som ung brynäsare har ordet nästan en mytisk klang. Ett ord som används för att beskriva allt det som ska finnas i kärnan utav det vi kallar Brynäs Idrottsförening. Personligen tänker jag på kamratskapen. Jag tänker på kämparglöden. Och jag tänker på kärleken, till föreningen där man fostrats och till idrotten i sig.

Den uppmärksamme har noterat vilken tempus jag har valt för att beskriva dessa kärnämnen. De är skrivna i dåtid. För Brynäsandan har för mig som ung brynäsare framförallt en känsla av att vara något utav det förflutna. Något reserverat för de äldre att berätta för sina barnbarn. En bild och en uppfattning som jag på senare tid fått anledning att utvärdera.

I Gavlerinkens tak hänger tröjor och nummer som en gång tillhört de herrar som genom åren har burit Brynäs på sina axlar. I gångarna mellan läktarna finner vi fler bilder och minnen från otaliga personligheter och tillfällen som lett oss till toppen av hockeyvärlden flertalet gånger.

De legender vi nu håller så kära växte alla fram i en tid då Brynäs var något annat. För dessa herrar handlade det inte om höga löner och tidningsrubriker, eller ännu högre löner och ännu större tidningsrubriker på andra sidan atlanten. För de handlade det om just de värden och den inställning som kom att benämnas under samlingsnamnet brynäsandan. Ett gäng som aldrig ger upp, som kämpar för varandra och som gör det utav kärleken till sporten och till Brynäs först och främst. Man gjorde det i en tillvaro där kampen för Brynäs inte alltid var huvudsysslan, heller inte den största föreningen ens i stan.

Dessa inre och yttre förhållanden som skapade våra största stjärnor. Svårigheterna, det genuina, kärleken. Är samma faktorer som präglar våra damer idag. Spelarna i Brynäs damlag presterar på absolut topp säsong efter säsong trots sämre träningstider, med jobb och studier på sidan av och med överhuvudtaget sämre förutsättningar. Men med ett enormt hjärta lyckas de gång på gång besegra sina rivaler. Vill man leta efter Brynäsandan i det moderna hockeysverige är vårt damlag en av de få platser där du fortfarande finner den.

Vi gjorde en gång ett tifo där budskapet var ”Brynäsandan från förr – Lever än idag”. Den 14:e januari spelar först herrarna och därefter våra damer mot Djurgårdens IF. Stanna kvar och inse att budskapet är mer än bara ord.

När herrarna lämnat isen och damerna intagit den kommer Brynäs Support Gävle att förbli på ståplats. Och tillsammans med Brynäs övriga organiserade supportrar se till att hylla allt det som vi tillsammans står för. Oavsett om ni sitter eller står med mig på ståplats, väl mött!

Anton Nyberg, klackledare