Mansson möter: Pecka Alcén
Publicerad: 2017-08-18
Mansson möter
Din själ ska rädda puckarna

-Jag är jätteglad att folk har åsikter om mig och att det jag gör berör folk. Men jag bryr mig inte om vad de tycker, säger Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén.

Pecka är en person som gärna säger vad han tycker och han gör det ofta på ett rakt och tydligt sätt. Är han i en ishall hörs han och de finns de som ser honom som en något vresig gammal stöt. Han är själv medveten om det och säger med glimten i ögat till mig att vara noga med att censurera vad han säger. Men de som känner Pecka lite närmare vet att han är allt annat än en vresig gubbe.

-Pecka är hur snäll som helst, säger damlagets målvakt Sara Grahn. Man måste bara lära sig honom.

När jag möter Pecka för ett längre samtal får han chansen att säga sin mening kring ett antal ämnen. Och utan att bli censurerad.

{!C}

Pecka Alcén med Brynäs tränare Roger Melin.

Pecka om målvaktssituationen i Brynäs

-Jag är jättenöjd med de målvakter vi har idag. B-jun ser riktigt bra ut. Två långstötar. Och det är bra med långa målvakter. {!A}

-Samuel Ersson i J20 håller jag väldigt högt. Det ska liksom bara ramla dit för honom. Jag vill ha kontroll över våra tredjemålvakter och det är bra när vi kan ta dem från J20. Vi har gjort så vid många tillfällen. Ifjol var det Oliver Dackell.

-Sara Grahn är fantastiskt duktig. Hon är envis och ger sig fan på att det ska gå att bli bäst. Och det gör det för henne. A-laget har samma målvakter som ifjol. De tog oss till final. Jag tror på att man måste ha två målvakter med sig hela vägen. Precis som vi gjorde ifjol. Sedan får vi se vem som står mest i matcherna i år. Det har med dagsformen att göra.

{!B}

Felix Sandström jublar efter semifinalseger mot Frölunda under förra säsongen.

Pecka om jobbet som målvaktstränare

-Är det ett jobb? kan folk fråga. Det är väl inte så märkvärdigt att stå i ett hockeymål att man behöver en tränare speciellt för det. Du får gärna komma in så ska jag sätta en målvaktsutrustning på dig så får du se hur det känns brukar jag säga. Jag har ju haft några som varit här men de har klivit av på någon minut. Så kaxig är man inte när det kommer en puck i 150 kilometer i timmen mot en. Och du ska försöka ta den helst på rätt sätt dessutom. En vanlig människa klarar det inte. Du måste nästan vara född till målvakt. Det är ett krävande jobb. Jag förstår inte hur de pallar med det.

{!D}

David Rautio räddar skott i finalserien mot HV71.

-Hockeyskolan är jätteviktig för mig. Jag får jobba med småbarn och har fått lära mig att hålla igen lite. Att vara lite mer gogubbe. Jag kan bli lite tokig ibland, men jag vill bara att det ska brinna i ögonen på dem. Jag vill se att de verkligen vill. Sedan kan de vara hur dåliga som helst.

-Viljan att stå i mål måste komma från dig själv. Det ska vara din själ som räddar puckarna. Men det är också mitt jobb att se till att inte målvakten släpper in puckar. Det är inte bara målvaktens jobb. Det som är så roligt är att varenda målvakt är olik de andra. Jag kan inte stöpa alla i samma form. Men jag står alltid bakom mina målvakter vad än de gör. Alltid. Men jävlar vad skäll de kan få. Men det är av mig och inte av någon annan. Den rättigheten ska jag ha.

Pecka om teknikutrustning

-Ipad och datorer är bra verktyg. Visst använder jag sådana men det är på både gott och ont. Jag är av den åsikten att Brynäs har anställt mig för att träna målvakterna. Inte att en Ipad ska göra det. Man får inte glömma bort att det inte är Ipaden som räddar skotten. Det gör målvakten som tränar, tränar och tränar. Man kan inte bara visa på en skärm. Man måste prata och se helheten. Man kan inte säga till en målvakt att han gör fel när han räddar pucken. Men tittar du på en video ser du så fruktansvärt många tekniska fel som målvakten gör. Och då kanske han ändå har hållt nollan. Det är lätt att börja analysera sönder allt. Börjar man peta i saker som inte är ett problem blir det ett problem. Det är jag helt övertygad om.

Pecka om samspelet med målvakter

-Jag har jobbat med rätt många AHL- och NHL-målvakter. Det har blivit några stycken. Och jag är tacksam över att ha fått gett dem lite utbildning. Men vilken målvakt det än är så måste man komma ihåg att målvakter är smarta. Vet precis hur det ska vara, så man måste ibland lura dem lite grann. Man måste se signaler före en match. Jag kan se om något är knasigt. Då kan det räcka att du säger ett ord bara för att få bort den där lilla oron. Du kan gå fram och säga flaskhals lika gärna som något annat. Eller vad mycket folk det är på läktarna. Lite udda är de, men alla är vi väl lite udda.

-Trygghet är viktigt. Och allt måste vara positivt. Släpper de in ett mål får man vända det till något positivt. Hur ska du kunna lära dig och bli bättre om du inte släpper in ett mål? Försök att inte få det negativa till att bli en belastning. Målvakterna tänker efter och vet förstås vilket fel de gjort. Men släpp det. Herregud, det är inte hela världen. Det är viktigt att vilja vinna och tävla, men det dör folk i krig i världen. Man måste ha perspektiv på det. Hitta en nivå. Det gäller att ha roligt också. Ta vara på glädjen. En målvakt kan inte vara grinig för att han inte får stå. Du skall alltid vilja att stå, men du kan inte kräva det. Då kan du åka hem. Jag har en påse med femtiotvå SHL-matcher. Femtiotvå matcher att tävla om att få stå i. Sedan är det jag som bestämmer vem som står.

Pecka om en handfull målvakter

-Henke Lundqvist måste jag lyfta fram. Hans aura. Jävligt läckert att se. Han utstrålar något fantastiskt när han ställer sig mellan stolparna. Sedan gillar jag Tuukka Rask. Finnen i Boston Bruins. Otroligt bra på skridskorna. Något jag brinner för och en stor målvakt. En av de fem bästa i världen.

{!E}

Johan Holmqvist här i Brynäs dress 2015 i ett möte mot Färjestad.

-Johan är en väldigt kär gammal vän. Det var ju han som egentligen startade den här filosofin vi har i Brynäs att vi kör på varenda träning. Honken är fantastiskt bra. Han brinner för det här. Han har ställt upp mycket på mig och jag ska köra lite målvaktsträning med honom framöver. Niklas Svedberg, där small det till bara. Vilken jävla vinnare alltså. Vilken envis unge. Men vi jobbade mycket med honom och han hade ju Jakob Silfverberg som skytt på värmningarna före matcherna. Det var viktigt. Jag kände när Niklas lämnade 2012 att han har det där huvudet som behövs. Anders Lindbäck visste jag var bra, men att det tog så lång tid för Jacob Markström förvånade mig.

{!F}

Lars Haugen, Färjestads BK och Norges landslag.

-Lars Haugen har jag följt ända sedan han kom upp. En jättefin målvakt och människa. Jag har jobbat i flera år med det norska landslaget och de har tre-fyra bra målvakter. Snart är det dags för ett nytt OS. Det blir mitt andra. Jag har också gjort åtta VM-turneringar.

Nu ser Pecka fram mot den kommande SHL-säsongen. En del vassa målvaktsnamn har anslutit till några av Brynäs konkurrenter.

-Kul att en del av dem kommer tillbaka till SHL. Sedan får vi väl se hur det går för dem. Det är inte jävla lätt att stå i SHL.

Sportreporter Peter Mansson