Lär känna nyförvärvet Jaedon Descheneau
Publicerad: 2019-08-08
Herr
Jaedon Descheneau är på plats i Gavlerinken med resten av laget. I en intervju berättar han om hur han tappade sina tänder, om hur första intrycket av Gävle och Brynäs varit och om sina förväntningar på säsongen. Bland annat. Se intervjun med Jaedon i videospelaren ovan.

Jaedon Descheneau kommer från staden Leduc utanför Edmonton i Kanada. Efternamnet må se franskt ut, men har ett engelskt uttal (som du kan höra i klippet ovan).

Han draftades av St. Louis Blues i den femte rundan av NHL-draften 2014 men tog sig aldrig hela vägen till NHL. I stället blev det spel i den kanadensiska juniorligan WHL och sedan även i AHL och ECHL innan han inför säsongen 2017/18 begav sig till Europa och Schweiz.

Där gjorde han 50 (18+32) poäng på 51 matcher för HC Thurgau i andraligan.

Även förra säsongen passerade han 50-strecket i poängproduktionen, då med Düsseldorf i den tyska ligan. Inklusive slutspelsmatcher registrerades han för 54 (24+40) poäng på 59 matcher.

Kommande säsong spelar han i Brynäs IF, och han var på plats när SHL-truppen återsamlades i Gavlerinken efter sommaren.

— Jag har bara varit här i fyra dagar så jag har inte sett så mycket. Men jag trivs bra i Gävle. Det är en mindre stad men jag gillar den. Det är lätt att ta sig runt och än så länge har det bara varit bra, säger Descheneau.

Vad tycker du om Brynäs än så länge?

— Det har varit jättebra. Alla har varit väldigt välkomnande och ledarstaben verkar bra och stöttande, så det har bara varit positivt så här långt.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

— Jag vill vinna. Jag visste inte så mycket innan jag kom hit men jag har märkt att både de i laget och folk i stan är väldigt förväntansfulla, så jag kommer göra mitt bästa för att hjälpa laget vinna.

En sak sticker ut lite extra hos Descheneau.

Avsaknaden av framtänder.

En målvakt styrde upp pucken i munnen på honom och sedan dess har han haft en glugg där framtänderna vanligtvis är.

— Jag vill inte fixa det medan jag fortfarande spelar. Jag vill inte behöva gå igenom alla operationer igen om det skulle hända igen, säger 24-åringen.

Högerskytten mäter in på 175 centimeter och 89 kilo.

— Jag gillar att använda min snabbhet. Jag gör de flesta av mina mål från runt kassen och mellan tekningscirklarna. Det är där jag försöker skapa anfall.

Vilka är dina styrkor på isen?

— Skridskoåkningen och speluppfattningen. Jag är en spelare som i förstaläget söker passningar innan jag går på skott själv.

Kommunikatör Martin Löf Nyqvist