Förlust trots fin krigarinsats
Publicerad: 2018-03-24
Ett mycket bra Växjö malde till slut ner Brynäs. Men det var en fin underhållning den över 7300 stora publiken bjöds på.

En underbar energikick fick Brynäs spelare när matchen startade. På ståplats viftades det med mängder av flaggor i gult, rött och svart. Stora delar av sittplatspubliken ställde sig upp under inledningsminuterna och det vibrerade av slutspelshockey i Gavlerinken.

På isen bjöds publiken först på en ganska öppen och inte särskilt fysisk ishockey. Gästerna sköt så ofta det bara var möjligt men träffade inte alltid målet som vaktades av Linus Fernström denna eftermiddag.

Under en avvaktande Växjöutvisning toppade hemmalaget upp med sex utespelare och då kom ledningsmålet. Aaron Palushaj hittade Johan Alcén med en perfekt macka från egen zon och fri med målvakten gjorde Johan inget misstag.

Ju längre perioden gick ju mer fysiskt blev spelet. Killar som Henrik Larsson och Marcus Ersson tog för sig i backlinjen och Christopher Liljewall fanns hela tiden i ansiktet på Växjöspelare när chansen gavs.

{!B}

Christopher Liljewall gjorde kanske sin bästa match för säsongen och vek aldrig en tum ute på isen. Snarare letade han upp lägen för lite gruff.

De sista minuterna tryckte gästerna på men Fernström i kassen var alert. Linus kom också fint ut på ett friläge och hindrade ett reduceringsmål. Perioden slutade därmed 1-0.

Men skottstatsistiken pekade på 5-22. Där kändes det som att Brynäs måste förändra något i kommande perioder. Annars skulle det innebära att Fernström måste stoppa över 60 skott. Det låter som en tuff uppgift.

{!A}

Johan Alcén inledde målskyttet efter en väldigt fin passning från Aaron Palushaj.

Den andra perioden visade ett större spelövertag för Växjö som också vann perioden med 2-1. Innan matchuret hade tickat iväg till tre minuter kom kvitteringen. Det målet kom på det 25:e skottet från gästerna. Ungefär så många skott som en målvakt får mota under en hel match. Det var en svettig eftermiddag för Fernström.

Brynäs hade stora problem att få fast pucken i anfallszon. Man dumpade ofta ner i det högra sarghörnet men blev sedan av med pucken och Växjö vände spelet. Men det gick bättre när gästerna åkte på en utvisning i mitten på perioden. Kevin Clark kunde raka in 2-1 från en position när stolpen.

Men säg den glädje som varar. Knappt hade domaren släppt pucken så var det kvitterat. Det kändes väldigt olyckligt i det läget. Växjö fortsatte med att vara spelförande och Brynäs fick leva på snabba kontringar. De var visserligen inte ofarliga men något mål kom inte. Inför den tredje rundan var det lika på två.

Ett hopp om att det skulle gå vägen tändes när lagkapten Jacob Blomqvist efter bara 42 sekunder förde upp pucken i anfallszon och fick in ett ledningsmål. Men gästerna kunde replikera sex minuter senare och sedan svänga över till ledning kort därefter.

En ledning de aldrig släppte. Tvärtom så kom också ett femte mål bakom en hårt jobbande Linus Fernström som fick mota närmare 50 skott. Väldigt sällan man får uppleva den skottstatistiken.

Trots förlusten måste det sägas att laget verkligen krigar. Man möter ett Växjö som är väldigt skickliga och sätter Brynäs i svårigheter stund efter annan. Som underhållning fanns det inte mycket att klaga på. Surt bara att fel lag vann även om man måste säga att seriesegrarna inte alls är lätta att tas med.

{!C}

Det var slutspelshockey med domare som tillät en del mer än vanligt. Men det spårade aldrig ur.

Jacob Blomqvist ledde laget på ett bra sätt och får ett plus för det. Christopher Liljewall gjorde precis det han lovade i Sista Snacket och var hårdför och vek aldrig ned sig. Flera andra spelare slet hårt och i kassen svarade Linus Fernström för ett klart godkänt jobb.

-Det kändes inte som att de var så mycket bättre än oss. Vi hade ledningen ett par gånger men kunde inte knyta ihop det. Vi var på dem ganska hårt fysiskt men vi ska vara där ännu mer på måndag, sade Marcus Ersson.

Nu finns det en chans kvar att förlänga säsongen. Den chansen kommer på måndag i Växjö.

Brynäs IF-Växjö Lakers 3-5 (1-0,1-2,1-3)

Skottstatistik 19-47 (5-22,9-16,5-9)

Publik 7361

Brynäs mål: 1-0 Johan Alcén assist Aaron Palushaj/Jesper Boqvist (9.18) 2-1 Kevin Clark assist Jesper Jensen/Christopher Liljewall spel fem mot fyra (28.04) 3-2 Jacob Blomqvist utan assist (40.42)