Den avgörande striden står i Luleå
Publicerad: 2018-03-15
Herr
Fortsätter säsongen eller inte? Svaret kommer på fredagskvällen.

Två stehårda matcher mellan Brynäs och Luleå har skickat in lagen i en helt avgörande stekhet duell. Redan under gårdagens match kunde vi se att nivån för vad man tycker är okej att göra på isen har höjts flera steg. I jakten på avancemang tas inga fångar.

Det kallas slutspelshockey. Och är precis den typ av ishockey vi kan förvänta oss även under fredagskvällen.

Att sia om vilket av lagen som tar sig vidare är svårt. Väljer man att luta sig mot statistiken så blir det Brynäs. Utan större tvekan faktiskt.

Man kan exempelvis peka på följande fakta. Det var länge sedan ett lag som förlorade den första åttondelsfinalen gick vidare. Luleå har bara två segrar på de senaste tio matcherna mot Brynäs. Sett över de tio senaste matcherna på borta respektive hemmaplan har Brynäs tagit fler poäng utanför Gavlerinken.

{!C}

Brynäs har tagit en del fina skalper på bortais. Som här när Djurgården nyligen fick se sig besegrade med 2-0 på Hovet.

Men när det gäller situationen på frånvarolistan kan det svänga över något till Luleås fördel. Brynäs fick både Ludvig Nilsson och Johan Alcén skadade under gårdagens match. Två hjärnskakningar som gör att de spelarna inte finns att tillgå imorgon. Alcén är Brynäs bästa poängplockare mot just Luleå denna säsong. Nilsson har sedan han kommit in i laget bidragit med mycket energi.

Förhoppningsvis kan Aaron Palushaj och/eller Daniel Mannberg spela. Helt otänkbart är det inte. Klart är dock att Lucas Carlsson är åter efter sin avstängning. Ett Brynäsplus där. Luleå däremot tycks kunna ställa upp med ett helt komplett lag.

Hur det än är med detta så kan vi vara säkra på att det blir de där små detaljerna som fäller avgörandet. En misslyckad passning, en tappad puck på egen blå eller en målvaktsretur som studsar på någon och går in. Så jämnt är det mellan lagen.

{!B}

Jesper Jensen och Kevin Clark på "kontoret" när lagen senast spelade uppe i Luleå.

-Jo, det blir jämnt och tufft. Men vi är redo för det. Lite synd att mitt mål inte hjälpte oss att vinna men det är alltid roligt att göra mål, sade en samlad Jacob Blomqvist efter gårdagens match.

Matchstart är 19.00. Vinner Brynäs väntar kvartsfinal redan på söndag borta mot Växjö Lakers.

Sportreporter Peter Mansson