• Huvudsponsorer

Brynäs julläsning del 2: Drew Miller

23 december 2017 18:10
Herr

"Ditt kontor är hockeyrinken och det passar mig utmärkt. Jag älskar att gå till kontoret och spela ishockey".


Drew Millers släktträd dignar verkligen av ishockeyspelare. Från farfar Elwood Miller på femtiotalet och framåt är raden av Millers som spelat ishockey imponerande lång. Förutom Drew själv och farfar Elwood finns också Dean, Kyle, Kip, Kevin, Lyle och Ryan samtliga med efternamnet Miller. Dessutom kusinerna Curtis och Taylor Gemmel. Det är inte alltför svårt att gissa vad det pratas om runt middagsbordet vid släktträffarna.

Några av bordsgästerna kan säkert bidra med lite extra intressanta hockeyanekdoter. Exempelvis Drews fyra år äldre bror Ryan, nu målvakt i Anaheim Ducks efter en lång karriär i flera NHL-lag, och Kip som har lagt rören på hyllan. Men under karriären spelade femhundra matcher i NHL bland annat för New York Islanders och Washington Capitals. Han har delat omklädningsrum med storheter som Jaromir Jagr och Mario Lemieux.

Drew, eller egentligen Andrew, har själv ett starkt CV som toppas av Stanley Cup-segern säsongen 2006/07 med Anaheim Ducks. De senaste åtta säsongerna spelade han för Detroit Red Wings och har drygt sexhundra NHL-matcher avklarade. Poängmässigt har det blivit sextioåtta mål och sextiosju assist. Till det kan läggas nästan tvåhundra matcher i AHL med femtioåtta mål och sextiotre assist.

Drew Miller, Detroit Red Wings.

Drew föddes för trettiotre år sedan i Dover cirka fem mil väst om New York. En sömnig småstad som är mest känd som hemstad för NFL-legendaren Jacque MacKinnon och för att vara den ort där gitarristen Kirk Hammet 1983 för första gången uppträdde med hårdrocksbandet Metallica.

Miller flyttade dock tidigt från Dover och började med ishockey lite mer på allvar när han fick spela för Michigan State University. Något överdrivet intresse för studier hade han inte.

-Kanske skulle jag ha varit lite mer på när jag gick i skolan. Jag ska väl inte säga att jag inte tog studierna seriöst men i huvudet fanns bara tanken att jag skulle bli hockeyproffs. Så jag jagade inte efter betyg som skulle kunna ge mig ett annat jobb. Jag gick på lektionerna och försökte få ett hyggligt betyg. Men mer än så var det nog inte, berättar Drew.

Siktet var inställt på en proffskarriär och med rätt inställning och hårt jobb blev det också så. Det stora målet var förstås NHL.

-När man är yngre spelar man för att man vill ta sig till nästa nivå och vidare till nästa nivå. Tar man sig sedan vidare till NHL vill man fortsätta på den nivån. Men efter ett tag blir det också ett jobb och man inser att i den där verkliga världen där ute finns det människor som sliter hårt på sina jobb för att tjäna sin lön. Då förstår man hur lyckligt lottad man är som kan leva på att spela ishockey. Det är fantastiskt att ha den möjligheten. Så ju längre du kan göra det desto bättre. Man har en lite annorlunda livstil. Ditt kontor är hockeyrinken och det passar mig utmärkt. Jag älskar att gå till kontoret och spela ishockey. För mig handlar det om att kunna fortsätta med min passion och kunna jobba med det som är min dröm.

Drew snackar med Henrik Larsson under en paus i matchen mot Rögle BK. "Min första match med Brynäs handlade om att jag skulle lära mig hur laget spelar och hur det är att spela på stor rink".

-Miljön i ett omklädningsrum är ungefär som på ett kontor. Det finns männsikor och vanor där du måste lära dig att umgås med. Men du lär dig hela tiden även om du inte tror att du gör det. Det är väldigt bra för ditt liv efter hockeykarriären. Livet handlar om att lära sig och växa som person och jag tycker att mina erfarenheter från ishockeyn har gett mig många lärdomar. Den dagen min karriär är över kommer jag att var riktigt nöjd med vad jag har upplevt och lyckats med. Alla männsikor jag mött och alla platser jag har fått se, det är något man bär med sig.

Drew kliver av isen efter värmningen inför bortmatchen mot Växjö. Det var den sjätte matchen han spelade för Brynäs och han har tre mål och två assist att visa upp inför fortsättningen. "Nu är CHL över och vi kan koncentrera oss på att spela i SHL. Vi spelar väldigt bra tycker jag och vi har några bra killar på väg tillbaka. Det gäller bara att jobba på och klättra i tabellen och det är jag säker på att vi kommer att göra".

Under lockoutsäsongen 2012/13 passade Drew och hans fru på att uppleva något annorlunda och äventyrslystnaden förde dem till platser som man inte direkt förknippar med ishockey. Det blev spel i Braehead Clan i Skottland. Tjugotre matcher hann Drew med och han producerade femton mål och lika många assist.

-Det var ganska tufft under lockouten. Man visste inte hur lång den skulle bli och jag ville inte bara sitta still och vänta. Då tog jag beslutet av spela i Skottland och det var riktigt kul. Vid den tiden var det bara jag och min fru och vi resonerade så att låt oss flytta någonstans och få uppleva lite nytt. Där spelade man ungefär efter samma upplägg som jag var van vid. Mycket helger och några matcher mitt i veckorna så vi kunde resa en hel del och se landet. Vi såg bland annat Loch Ness och vi var till London och till Dublin ett par gånger. En hel del häftiga slott och annat hann vi med. Det var otroligt. Spelmässigt var det också bra. Laget och killarna var kanon. Det fanns en hel del transatlanter där.

Det är inte bara erfarenheter vid sidan om hockeyrinken som Drew har fått. Vissa spelare har också satt sina avtryck. Den som gjort det mest är en NHL-ryss.

-Jag hade nöjet att få spela både med och mot Pavel Datsyuk. Det finns många väldigt bra hockeyspelare jag mött eller spelat med men han var något extra. En del saker han gjorde i matcher var fantastiska men att få se honom testa saker i matchtempo på träningar var otroligt. Han gjorde saker som jag aldrig tidigare sett. Han var flera snäpp bättre än någon annan. Det är sådant man minns lite extra.

Pavel Datsyuk. Två Stanley Cup-segrar, rysk mästare, KHL-mästare, VM-guld med totalt 1110 macther spelade i NHL. Fenomenala 1031 poäng fördelat på 356 mål och 675 assist.

-Ishockeyn har varit fantastisk för mig och fortsätter att vara det. Men det är inte alltid så glamoröst som många tror. Det finns en hel del saker som följer med att vara hockeyproffs som är tuffa. Man är borta från familjen ofta och hockeyn tar ut sin rätt på kroppen. Nu är jag och min fru här i Sverige med vårt barn och vi får en chans att se Gävle och uppleva nya saker tillsammans. Det ger nya insikter och vi gillar det. Jag har inte funderat över vad jag ska syssla med efter karriären. Just nu är det ishockeyn som gäller. I mitt huvud finns bara ishockey och jag vill inte tänka på något annat att jobba med. Jag vet att det finns saker jag kan göra när vi flyttar hem igen men vad det sedan blir har jag inte bestämt. Vi har ett par hus i Michigan. Och det är väl dit vi flyttar när karriären är över. Sedan får vi se vart livet leder oss.

-Jag är inte orolig inför framtiden. Så länge som jag kan få spela lite veteranhockey eller så blir det bra. Dessutom får jag umgås mer med familjen. Jag vet ju att livet som hockeyproffs inte kan fortsätta i all evighet men jag känner mig mycket priviligierad över att få fortsätta att spela några år till.

För första gången kommer Drew med fru och dotter att få uppleva en svensk jul.

-Vårt spelschema här runt jul och nyår är ganska lika det som jag är van vid från NHL. Det enda skillnaden för mig när det gäller julfirandet är att hemma i Detroit har jag hela familjen på samma gata. Den här julen ska vi fira för oss själva här i Gävle. Det blir lite annorlunda. Vi tar hit några av våra egna traditioner och blandar med det svenska. Julmaten här är annorlunda men det är bara roligt. Några nyårslöften har jag inte givit ännu. Och jag brukar hålla dem för mig själv. Men det är trevligt med nyårslöften och det här med att man kan starta upp lite på nytt.

"Livet leder dig åt olika håll och för mig blev det ishockey men jag trodde aldrig att jag skulle spela i Sverige när jag blev proffs. Men det är jättebra och jag är glad att jag är här. Det är väl en del av min dröm".

Nästa gång du kan se Drew Miller spela i Gavlerinken är på annandagen då Färjestad kommer på besök. Till dags dato är det närmare 7000 biljetter sålda. Länken nedan leder dig till biljetter om du ännu inte köpt någon.

Klicka här för att köpa biljett >>>