• Huvudsponsorer

Zaborsky fullföljer sin målbild

21 april 2017 08:15
Herr

Det var mest på skämt, säger Tomas Zaborsky. Jag tror honom inte.


I mitten av februari träffade jag Tomas Zaborsky i Gavlerinken. Han kom in på isen iklädd träningsoverall när alla de andra spelarna hade avslutat ett kortare pass. Då hade jag inte sett honom på några veckor och det var flera månader sedan han spelat någon match. En krånglande axel hade lett till operation och vad som skulle bli långvarig rehab. Ingen visste riktigt hur länge eller om han överhuvudtaget skulle komma åter innan säsongen var över.

Hösten hade inte varit den succé som alla hade väntat sig. Tomas Zaborsky var inget namn som någon annan än de mer inbitna Brynäsfansen kom ihåg. Slovaken hade försvunnit i det strida medieflöde som följer Brynäs under säsongerna. Förekom hans namn i något sammanhang så var det i sociala medier där röster höjdes för att dumpa honom och värva något nytt.

-Han är en topplinespelare. En kille som likt Kevin Clark är värvad för att producera och tanken är att de två ska spela i samma kedja. En skicklig avslutare, sade Bulan Berglund inför säsongen.

Men redan efter den första träningsmatchen under hösten sade Zaborksy till mig att han bara kunde, som han uttryckte det, spela på kanske sextio-sjuttio procents nivå.

-Jag vill inte snacka om skadan, sade han där i februari i Gavlerinken innan vi ens hunnit heja på varandra.

Så när det stod klart att det ämnet inte var något att spilla tid över pratade vi några minuter om framtiden och om Brynäs rent allmänt.

Han berättade att han varit hemma i Slovakien och kört rehabträning. Byggt muskler och följt de råd fystränare Magnus Ågren gett honom. Men nu var det dags att lite försiktigt ta de första skridskoskären. Något datum för återkomst i matcher hade han inte. Men drömmen och den bild som han målat upp för sig själv var att han skulle avgöra den sista finalen.

-Det är vad som driver mig och det jag jobbar mot, sade han och det lät som att han menade det.

Från den dagen så ökades träningsdosen på och när laget gick in kvartsfinalspelet mot Linköping och träningarna för A-laget inte längre var lika tuffa valde Zaborsky att även vara på is med J20-laget.

"Det var klass vi såg"

Den lagade axeln blev allt bättre och efter några ispass kunde han börja skjuta på allvar. Skridskoåkningen, som är något av hans adelsmärke, flöt på igen och en bit in i mars var han så pass återställd att han kunde ta för sig mer rejält på träningarna. Vi som såg honom på is då började förstå varför sportchef Stefan Bengtzén värvat honom. Det var klass vi såg.

Den tolfte april var det dags för comeback. Det var den sjätte semifinalen mot Frölunda och Brynäs var piskat att vinna för att få till en sjunde och avgörande match i Göteborg. Med knappt fem minuter kvar av den första perioden satte Zaborsky pucken i nät och fixade 3-0. Ett viktigt mål för honom och ett kvitto på att han var tillbaka på riktigt.

Efter den matchen stötte jag på honom nere i Gavlerinkens korridorer. Han satt lutad mot en vägg och såg trött men nöjd ut.

-Det där om att göra det avgörande målet i den sista finalen var mest på skämt, sade han. Det spelar ingen roll egentligen vem som gör målen.

I gårkväll i den tredje finalmatchen gjorde han det avgörande målet i förlängningen och gav Brynäs ett utmärkt läge inför lördagens match på hemmaplan. Även efter den matchen sade han till media att hans uttalande om att avgöra den sista finalen var mest ett skämt.

Jag tror honom inte. Istället tror jag att just den bilden han målade upp för sig själv under alla dessa rehabpass till stor del var det som tog honom tillbaka och in igen i matchandet tidigare än väntat.

Nu var det inte den sista finalen han avgjorde igår. Men det skulle inte förvåna mig om han fixar det också.