SHL Pride Week: Ambassadörsintervju med Linus Ölund
Publicerad: 2022-02-25
SHL
Den här veckan är det SHL Pride Week, en vecka då hela ligan sätter fokus på frågor som rör inkludering med fokus på HBTQI-frågor. En av våra ambassadörer för veckan är assisterande lagkapten Linus Ölund. – Det finns ingen bättre känsla än att känna sig som en del i ett hockeylag. Hockey är för alla och alla behövs för att det bli så roligt som möjligt, säger Linus Ölund.

Vad tror du att SHL Pride Week kan betyda för spelare, supportrar och killar som eventuellt funderar på att berätta?

– Jag tror att det kan betyda mycket. Att vi som förebilder inom hockeyn är öppna och välkomnar alla som vill berätta, säger Ölund.

Det finns ett stort fokus på omklädningsrummet och hur stämningen är i det. Många berättar om att det blivit bättre och mer inkluderande. Hur har hockeyn förändrats positivt skulle du säga?

– För egen del under mina år tycker jag att det alltid varit en bra miljö i dom lagen och omklädningsrummen jag varit i, säger Ölund. – Jag tycker att hela samhället och även hockeyn går åt rätt håll för att vara mer öppen. Vi ska acceptera att alla är olika.

Tusentals män har spelat hockey i SHL genom åren, ändå har det inte funnits en enda öppet homosexuell manlig hockeyspelare i Sverige på elitnivå. Vad har du för tankar om det?

– Jag tänker att det är väldigt tråkigt om det har funnits eller finns någon som inte vågat berätta vem man är, säger Ölund

Varför tycker du att det är viktigt att hockeyn blir öppnare och att alla, oavsett om du är spelare, funktionär eller supporter, känner att de hör hemma i idrotten?

– För att hockey är en idrott för alla och vi behöver alla för att det ska bli så bra och roligt som möjligt, säger Ölund.

Till den unga personen som just nu tvekar på att börja, eller fortsätta, med hockey på grund av sin sexuella identitet – vad vill du säga till denna person?

– Sluta inte, vi behöver alla inom hockey och tro på oss när vi säger att vi kommer välkomna dig oavsett vem du är. Det finns ingen bättre känsla än att känna sig som en del i ett hockeylag.

SHL Pride Week är årligt återkommande och har som mål att sätta fokus på frågor om inkludering inom hockeyn och idrotten i stort. Under veckan publiceras flertalet artiklar på SHL.se och i våra kanaler som uppmärksammar veckan. Under veckan kommer matcharrangemangen mot Malmö (tisdag 22/2) och hemma mot Djurgården (lördag 26/2) ha en tydlig inramning i arenan med regnbågsdetaljer.

Läs mer om SHL Pride Week på SHL.se.

Brynäs IF