Den röda tråden - fyra års utbildning ger nya ishockeyspelare
Publicerad: 2018-03-28
Brynäs IF
Brynäs huvudtränare för U16, J18 och J20 diskuterar säsongen som varit och arbetet med att forma morgondagens SHL-stjärnor.

Jonas Söderström, Mikael Holmqvist och Mats Bäcklin, huvudtränare för i tur och ordning U16, J18 och J20-lagen, fick sätta sig ner och diskutera den säsong som varit. Så här gick snacket:

-Rent generellt sett var detta en riktigt bra säsong. Vi har haft ett bra samarbete mellan lagen. Överlag är vi väldigt nöjda. I slutändan får vi fram spelare till herrlaget och det är ju målsättningen, säger Mats Bäcklin.

-Jag håller med Mats. På det stora hela är det utbildning av spelare vi håller på med. Och det har fungerat bra, säger Jonas Söderström.

-Vi jobbar ju mycket tillsammas och skickar spelare mellan lagen när det behövs. Den här säsongen har vi haft ett mindre antal skador än ifjol. Dessutom har vi haft lite större trupper också. Men på slutet fick vi hjälpa varandra med spelare lite mer. Jag tycker att de jag sänt upp till J20 har gjort det riktigt bra.

-De jag har fått från Jonas har också gjort det väldigt bra. Alla U16-spelare har någon gång tränat med mig under säsongen. Det här är en styrka vi har. Därmed står vi inte och faller på att vi inte har spelare och det ger en bra helhet, tillägger Mikael Holmqvist.

-Jo, och det är jäkligt roligt att se hur de ligger i utveckling när de får kliva upp ett steg. Det är jätteviktigt för killarna att de får känna på hur det är. Det är ju dit de ska. säger Jonas.

{!B}

Tomas Thelin, Jonas Söderström, Mats Bäcklin och Mikael Holmqvist.

För Mats Bäcklins del gäller det att kunna ställa upp med spelare när Tommy Sjödin kallar. Det har varit en rad J20-killar som fått möjlighet att visa vad de kan i SHL under säsongen. Så har det varit även tidigare.

-I matchen i lördags mot Växjö var det 12 spelare som gått genom våra juniorled med i laguppställningen. Till dem hörde bland andra Jacke Blomqvist, Johan Alcén och Simon Bertilsson. Det är bra och vad juniorverksamheten syftar till, säger Mats.

Den här Brynäsmodellen med en röd tråd rakt igenom ungdomslagen är en utbildning som tar fyra år. Den innefattar allt som en modern hockeyspelare behöver lära sig.

-För mig handlar det om att få dem att komma in i rullarna här hos oss i Brynäs. När det gäller U16 så kommer killarna från alla håll och kanter. Det kommer killar som har spelat U15 i sina klubblag och har en bytesdisciplin som är noll. De är ute på isen och tar byten på 2,5 minuter. Här blir det mer riktlinjer. Vi har fyra femmor men de är ofta vana med färre spelare i sina lag. Så här får de får inte spela lika mycket. Det måste de vänja sig vid, berättar Jonas.

{!D}

Brynäs U16-lag nöter på och tränar inför kommande matcher.

För att det inte ska bli några missuppfattningar kring detta träffar Jonas killarnas föräldrar innan säsongen startar upp.

-Jag har ett föräldrarmöte när jag tar ut truppen och är tydlig med att så här blir det. Det jag kan märka ibland när det gäller föräldrarbiten är att de kan fråga sig varför grabben deras inte får spela lika mycket. Men jag tycker att föräldrarna köper förklaringarna.

-Det första året på juniornivå är tufft, intygar Mikael. Och bara för att man kommer upp i vårat J18-lag är man inte en färdig SHL- eller NHL-spelare. Man måste ha tålamod. Och det tycker jag att de allra flesta föräldrar har. Vi pratar om en utbildning över fyra år.

{!C}

Jesper Eriksson och Emil Lindgren i Brynäs J18-lag jublar över Abbe Brobergs 2-2 mål mot Djurgården.

Fysträningen är en viktig bit. Magnus Ågren sköter den för herrlaget och för J18 och J20.

-Första året de ska in på Ågrens fys är också tufft. De ska in och köra med killar som redan varit med ett år och är starkare. När det gäller fysträningen är det också en trappa som vi följer, säger Mikael.

-Fystimmarna ska öka när de går upp i J18. Då blir det något pass till i veckan. Det tycker grabbarna är bra. Vi i U16 börjar med att springa och göra det där enkla grejorna. Lite brottning och kondition blanda annat. Det är ju så olika hur mina killar har fystränat tidigare i sina förra klubbar, säger Jonas.

-Det tanken köper jag fullt ut, skjuter Mats in.
Det är en del i vår röda tråd. Vi utbildar dem till att bli seniorspelare och då är fysen en del av det.

Alla kan inte räkna med att få signa ett kontrakt för SHL. Konkurrensen är knivskarp.

-Det kan vara väldigt hårfint. Det är många som är väldigt nära att få ett SHL-kontrakt men ändå inte får det. Det är svårt förstås. Men det är de allsvenska klubbarna eller till och med division 1 för en del som gäller. De måste slåss med seniorerna om platserna och det är inte lätt.

En som lyckades med det under säsongen och fick skriva på ett treårskontrakt med herrlaget var Marcus Westfält.

-Det sitter mycket hos individen. Alla får verktygen och de har allt de kan önska sig. Marcus har inte fått bättre förutsättningar än någon annan. Men det gäller att ta vara på det och vilja utvecklas på det sätt han gör, säger Mats.

{!A}

Marcus Westfält har spelat med J18, J20 och herrlaget under säsongen. Här tekar han i en match mot Leksand.

-Marcus snackar i omklädningsrummet med U16 killarna och han är med oss i J18 och allt det där. Otroligt häftigt med en sådana kille. En förebild för många, lägger Mikael till.

-Alla har ju tagit ett otroligt stort steg och anpassat sig. Det är sådant som spelet utan puck och positionsspelet framför allt som förbättras. Sådana saker som vi lägger fokus på. Det kan låta tråkigt och kan vara det också att nöta det hela tiden men det måste till. När vi tar oss vidare till slutspel och det blir tuffare matcher måste man kunna det, säger Jonas.

-Jovisst, före jul spelar det ingen större roll vad vi gör. Vi vinner ändå. Men sedan när vi hamnar i allsvenskan då får man inte göra några fel. Allt spetsas till. Man kan som Jonas säger inte ligga fel i positioner för då straffas man direkt. Men sedan vi gick på is i augusti har alla blivit bättre. Killarna åker snabbare, skjuter hårdare och passar bättre. De har tagit stora kliv, tycker Mikael.

-Det är viktigt att lära sig vila på rätt sätt också. Vi gillar ju killar som tränar givetvis. Men det är klart att det finns en gräns. Jätteviktigt med kost och vila, säger Mats.

-Dessutom ett eget ansvar också. Vi är på dem och talar om det, påtalar Jonas.

-Jo, titta på Westfält som verkligen tar tillvara på den här tiden. Är alltid här och visar ett sjukt intresse.

Brynäs utvecklingsansvarige Tomas Thelin får avsluta med några ord.

-Vi har visat upp en bred verksamhet med samtliga lag i kvartsfinal. Väl där är det små marginaler. Vi har har haft många spelare i herrlaget och det är positivt för juniorerna. Det öppnas upp lite dörrar för dem men det blir en kedjereaktion av det. Att flytta upp J20 spelare betyder att J18-killar istället får spela i J20 och U16 får fylla på J18. Vi tappar därmed spetsspelarna i varje lag.

-Det är en anledning till att lagen inte gick vidare till semifinaler. Men jag ser det positivt. Vårat mål är att forma spelare som vår sportchef kan skriva avtal med till seniorlaget. Det är tränarnas uppgift att skola spelarna i den här kedjan och låta dem präglas av varandra. Vi har uppfyllt den röda tråden väldigt bra, säger Tomas.

Sportreporter Peter Mansson