SM-silver till Brynäs U16: "Säsongens bästa match"
Publicerad: 2019-04-01
junior
Brynäs är tvåa i hela Sverige bland U16-lag. Detta efter en uddamålsförlust i finalen mot erkänt starka Frölunda. 5–4 blev slutresultatet sedan Brynäs gjort sin bästa match på hela säsongen.

Denna text publicerades ursprungligen på brynäsjuniorer.blogg.se. Brynäs IF riktar ett stort tack till Nathalie Andersson som driver bloggen och låter oss dela materialet i klubbens officiella kanaler.

För många var det deras livs match. Försvaret var påkopplat, offensiven var sylvass och Samuel Jonsson gjorde en kanonmatch mellan stolparna. Men Frölundas powerplay var alldeles för bra och det var faktiskt det som blev avgörande när lagen möttes i en rykande final i Gränbyhallen på söndagen.

Faktum är att tre av de fem mål hemmalaget gjorde kom i numerärt överläge och hade inte Brynäs fått så fasansfullt många utvisningar emot sig så hade det nog kunnat se annorlunda ut. Tyvärr var det en dag där marginalerna inte var med laget, som gjort en makalös säsong, och man fick nöja sig med silver säsongen 2018/19.

— Det är en enorm prestation av det här laget. Silver i SM är helt fantastiskt, inget snack om saken, säger tränare David Åkerblom.

— Hade man sagt innan att Frölunda skulle vinna, Modo skulle bli tvåa och vi skulle bli trea så hade jag köpt det med hull och hår och jag tycker att vi tre är de tre bästa lagen i Sverige.

Att Frölunda skulle vinna var någonting som i stort sett hela Hockeysverige också trott på förhand, men det blev inte den där överlägsna matchen man hade väntat sig. Brynäs kom nämligen ut chockerande bra och även fast Frölunda tidigt hade 2–0 efter två powerplay så gav man sig inte i vitt.

Arvid Sundin, Brynäs sylvasse målskytt, var nämligen fullt fokuserad i matchen och med ilande fart såg han till att laget var med i matchen när han reducerade till 2–1 bara tio sekunder efter Frölundas andra mål.

Två minuter senare small det igen från bortalaget, då Arvid Sundin på nytt tog sig framåt i banan och satte kvitteringen till 2–2 efter att ha blivit framspelad av Anton Ohlsson. Sundin gjorde även hattrick i matchen, då han också satte Brynäs ledningsmål, 2–3, när laget spelade boxplay och Brynäs hade chockat i princip alla åskådare efter den första perioden.

Men Frölunda var som sagt vassa i powerplay och när Brynäs åkte ut för tripping i den andra perioden kom kvitteringen till 3–3 från hemmalaget. Tio minuter senare blev det även 4–3 till Frölunda och när 5–3 satt tidigt i den tredje perioden så var det tungt i Brynäslägret.

Chanserna uteblev dock inte och det hade lika gärna kunnat vara lika efter alla lägen Brynäs skapade sig i den tredje perioden, men puckarna ville inte sitta. Joel Holmli satte förvisso 5–4 i powerplay, men det var alldeles för sent. Sju sekunder återstod av matchtiden och trots att laget störtade mot kassen i det sista anfallet så kunde göteborgarna hålla ifrån och vinna med uddamålet.

— Vi gör en djävulsk match och hade vi satt fler av våra chanser samtidigt som vi inte hade haft så mycket utvisningar så hade vi säkert kunnat vinna också. Samtidigt så är Frölunda etta av en anledning och jag tar inte ifrån dem någonting, men vi gör en grym match, säger David Åkerblom.

— Det är helt klart säsongens bästa match och jag tror att hela Hockeysverige är imponerade av oss idag. Vi får till och med stort beröm av Frölunda efteråt, de tyckte nästan att vi var bättre. Vi fick verkligen visa vad vi är kapabla till och det är jag grymt stolt över.

Frölunda HC – Brynäs IF 5–4 (2–3, 2–0, 1–1)

Skott: 38–29 (10–13, 13–6, 15–10)

Utv: 14–16 (4–6, 4–8, 6–2)