Publicerad: 2017-11-14
Herr
Gästande HV71 tog poängen trots en spelmässigt bra hemmainsats.

Först inför den sjuttonde omgången föll snön över Gävle. Efterlängtat. För visst är ishockey, även om den numera spelas i ishallar, en vintersport. Snön gav, trots att det inte var tal om några större mängder, en perfekt inramning för SHL när ligan gjorde en omstart.

Nu var HV71 på besök och en sorts dubbelrevansch fanns att utkräva. För den där svidande finalförlusten och för att Jönköpingslaget var här och vann när den första hemmamatchen för säsongen spelades i Gavlerinken. Men inte ens känslan att rätt årstid för ishockey hade infunnit sig räckte när det mesta grinade mot hemmalaget.

Den första perioden var jämn. Möjligen kunde man se en liten fördel för gästerna som styrde spelet en aning bättre i anfallszon än vad Brynäs mäktade med. En bortaledning med 1-0 efter de första tjugo minuterna var kanske inte så mycket att jämra sig över. Om det inte hade varit så att det baklängesmålet tillkom genom en mindre lyckad insats i försvarsarbetet. Det kändes surt.

När sedan den andra perioden gav 15-2 i skott för Brynäs men ändå bara 1-1 i mål kändes det ändå surare. För den perioden hade hemmalaget ett bastant grepp om. Kvitteringen kom också och vem om inte den purfärske Brynässpelaren Ludvig Nilsson blev målskytt.

{!A}

Ludvig Nilsson med målpucken bjuder på ett litet leende trots förlusten.

-Det var kul att få göra mål så här direkt. Det var väl liksom gjort för att det skulle bli så. Man kommer hit på morgonen och så gör man mål. Det var lite ovant i början. Högt tempo och mycket smartare spelare än jag är van vid. Men Mannberg och Liljewall gjorde det lätt för mig. Vi snackar samma språk. Vid målet märkte jag att jag fick mycket yta och jag såg att det var Clark som gick på sin yta så jag tänkte skjuta på retur men pucken studsade ut till mig istället, berättar Ludvig.

Efter det målet lyfte verkligen Brynäs spelet och sköljde över HV71 gång efter annan. När man dessutom fick en chans i spel fem mot fyra var det läge för hemmaledning. Istället kontrade gästerna och fick med sig en straff. En mycket hårt dömd straff tycktes det. På den blev det 1-2 förstås då det mesta som tidigare grinade mot Brynäs.

Den tredje perioden startade i underläge men bara med ett mål. Och med tanke på hur det såg ut under mittperioden kändes det ändå hoppfullt. Det hoppet försvann ganska snabbt då HV71 först utökade till 3-1 och sedan av bara farten byggde på med 4-1. De målen kom under periodens fem första minuter.

En reducering kom i alla fall. Det var Daniel Mannberg som precis hade avtjänat två minuter på botbänken som när han kom in på isen fick pucken och helt sonika åkte ifrån sin back och lade in 2-4. Snyggt, elegant och läckert. Ett mål som påminde en del om hur Lars-Göran Nilsson kunde göra en gång i tiden.

{!B}

Daniel Mannberg gratuleras efter sitt tredje mål denna säsong.

-Jag hade ju suttit och vilat i två minuter, säger Mannberg när han får berätta om målet. Jag kände att jag hade bra fart och jag visste att jag kunde dra runt deras back. Det kände jag tidigt när jag fick pucken. Det var skönt även om vi förlorade. Vi gjorde en bra match, men det retfulla är att vi kan bättre.

Närmare än så kom inte Brynäs. De tre poängen hamnade i Jönköping. Men det finns ändå några plus att lyfta fram.

Fjärde kedjans spelare. Både Ludvig Nilsson och Daniel Mannberg hör dit. Dessutom gör Christopher Liljewall åter en bra match.

Boxplayspelet som är riktigt bra igen. I den spelformen är Brynäs trygga.

Linus Ölund, Kevin Clark, Juuso Ikonen var bra framåt.

Lukas Kilström och Simon Bertilsson bakåt.

Men minuslistan innehåller den tunga posten spel i numerärt överläge. Brynäs hade flera chanser i den spelformen och även om man spenderar mycket tid i anfallszon så produceras inga mål. Där finner vi en stor del av förklaringen till förlusten.

Nu är det bara att ta nya tag på torsdag nere i Malmö och sedan åter igen hemma på lördag då samma skånelag besöker Gavlerinken.

Brynäs IF-HV71 2-4 (0-1,1-1,1-2)

Skottstatistik 31-20 (10-10,15-2,6-8)

Utvisningar BIF 4x2 min HV71 5x2 min

Publik 4215

Mål Brynäs 1-1 Ludvig Nilsson assist Kevin Clark (27.57) 2-4 Daniel Mannberg utan assist (49.45)