Sexpoängsmatch i Gavlerinken - då tog Brynäs en övertygande seger mot AIK
Publicerad: 2018-12-02
Endast tre poäng skiljde de båda lagen åt inför dagens omgång i SDHL. Trots att mycket stod på spel stod Brynäs för en riktigt stabil insats och vann komfortabelt med 4-0 mot AIK.

Det var en stark inledning från Brynäs som skapade ett flertal målchanser tidigt i matchen. Även AIK kände av hur viktig matchen var för tabelläget och kunde också ordna några vassa möjligheter till ett ledningsmål men Sonja Van Der Bliek var sedvanligt briljant i målet idag också.

Under de första tio minuterna gick spelet konstant nord-syd och de båda lagen bytte chanser med varandra.

10.09 in i den inledande akten drabbades vi av en utvisning och AIK fick chansen att för första gången etablera spel under en längre sekvens i vår zon.

Solnalaget kunde hålla i pucken bra men Brynäs spelade uppoffrande och låg hela tiden i vägen för gästernas avslut. Brynäs superstjärna Jennifer Wakefield var en av de som täckte skott till hemmabåsets stora uppskattning.

När utvisningen var avklarad skulle så det böljande spelet återuppta och båda lagen turades om att försöka forcera varandras försvarszoner.

Men även Brynäs skulle få möjlighet att spela i numerärt överläge efter 17.14. Den här gången skulle också Wakefield vara involverad i händelserna - men nu istället som skytt. Erica Grahm släppte pucken till Ivana Bilic på blålinjen som lade upp för Wakefield som sköt direkt. En kalasträff senare var dagens första mål var ett faktum.

Ledningen kunde vi ta med oss in i omklädningsrummet till pausvilan efter en intensiv och spännande period där två hungriga lag bjöd på riktigt sevärd hockey.

När den andra perioden kommit igång skulle det bara dröja 1 minut och 30 sekunder innan Matilda af Bjur skulle serveras ett friläge efter en lång passning från egen zon. AIK:s målvakt lyckades parera Brynäsforwardens avslut denna gång men vi skulle utmana flera gånger till under perioden.

Bara minuten senare var det Cassandra Vilgrain som tog pucken i egen zon, skrinnade förbi gästernas spelare på högerkanten och skickade iväg en puck som touchade ribban men sedan hamnade i sarghörnet.

Perioden var lika jämn som underhållande och det fysiska spelet blev allt mer påtagligt eftersom tiden gick.

Med fem minuter kvar av perioden stod Van Der Bliek för en fantastisk benparad efter en period av AIK-tryck. Efter räddningen skulle vågskålen dock tippa över i Brynäs favör och det blev vår tur att ankra i offensiv zon.

Där skulle vi också på nytt få utdelning när Kayla Gardner släppte ut pucken till Vilgrain som med närmast klinisk precision hittade det bortre krysset.

Detta innebar ställningen 2-0 som stod sig till den tredje perioden.

Tidigare hade de båda målen kommit till i slutskedet av de två inledande perioderna, men i den tredje perioden skulle det bara dröja tre minuter innan dagens tredje mål föll. Då var Fanny Brolin framme och petade in en puck som först tog i stolpen och sedan via AIK:s målvakt studsade över mållinjen.

Efter målet tog AIK timeout för att ändra matchbilden men det skulle visa sig få motsatt effekt och vi kunde ta över spelet ännu mer.

När halva perioden var spelad kunde nämligen Grahm utöka till 4-0 i numerärt överläge efter Wakefields framspelning och efter det kunde AIK aldrig riktigt på allvar hota.

Matchen slutade 4-0 till Brynäs som spelade övertygande hockey och hela laget bidrog till segern med ett bra försvarsspel samt ett målvaktsspel som i vanlig ordning var av yppersta klass.

Brynäs – AIK 4-0 (1–0, 1-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (18.39) Jennifer Wakefield (Ivana Bilic, Erica Grahm).

Andra perioden: 2-0 (17.31) Cassandra Vilgrain (Kayla Gardner)

Tredje perioden: 3-0 (03.14) Fanny Brolin, 4-0 (11.37) Erica Grahm (Jennifer Wakefield, Ivana Bilic)

Skott: 8–6, 9–9, 15-6. Totalt: 32-21

Utv: Brynäs: 2x2 min. AIK: 5x2 min