• Huvudsponsorer

Världsklass på ljudet till hösten

15 juni 2017 10:15
Herr

Brynäs höjer matchupplevelsen i Gavlerinken med flera nivåer.


Under ishockeysäsongen i Gavlerinken är det spelarna i Brynäs IF som står för underhållningen med dragningar och prov på fin teknik. Men för att publiken till hösten ska kunna bjudas på ljudmässig underhållning utöver det vanliga måste andra sorters dragningar och teknik användas. Just nu dras drygt tre kilometer kabel i Gavlerinken och det installeras ljudteknik av världsklass. Dennis Åkerlind, som är teknik- och produktionsansvarig för Brynäs IF, berättar här om det stora arbete som nu görs.

-De här jättelika högtalarna är likadana som de man använde i Melodifestivalen ifjol. De används också av stora musikstjärnor på turnéer i Europa. De ser lite ut som bananer och det är för att man kan styra ljudet bättre då. De stora legoklossarna som sitter bredvid är "subbar" (baslådor), berättar Dennis.

Linus Ölund, Felix Sandström och Jesper Boqvist inspekterar ljudanläggningen innan den hissas upp i taket.

-Man kan styra varje högtalare exakt och det krävs laserinstrument för att få dem att hängas upp helt rätt. De hänger i sex stycken trossar så de går att hissa upp och ner som man vill.

-Processorerna i de här tre skåpen är själva hjärnan i ljudanläggningen. Här sker liksom magin. Processorerna, som man kan likna med förstärkare, "pratar" med högtalarna och säger att det här är den nivå du ska hålla eller den här räckvidden ska du ha och så vidare. Det är fyrtiofyra stycken processorer som sköter basar och diskanter. Den gamla anläggningen hade tre, så det säger en del. Det här är dessutom den senaste teknik som finns. Härifrån går det vidare vidare till ett mixerbord varifrån vi kan styra allt.

-När vi nu installerar detta så innebär det också att veporna i taket måste flyttas. De kommer antagligen att hänga på kortsidorna i stället.

-Vi började riva det gamla ljudsystemet direkt efter den sista matchen och sedan har vi jobbat med detta även under helger. Målet är att publiken ska känna musiken i kroppen och att vi ska kunna förstärka upplevelsen ytterligare för de som går och ser Brynäs spela. Det kommer att bli en väldig skillnad från tidigare. För att det ska bli så bra som det bara kan så har vi specialister här under de första matcherna som ska ställa in ljudet perfekt. För att det ska kunna gå måste vi ha publik på plats. Det går inte att göra det exakt i en tom arena. Så lite justeringar kan det bli inledningsvis.