Äntligen!
Publicerad: 2017-09-30
Tre poäng hämtades hem från Örebro. Skön 2-1 seger till slut.

Det var någonstans där efter klockan fem den sista lördagen i september som Brynäs bestämde sig för att starta upp säsongen på allvar. Två perioder var avklarade och Örebro ledde med matchens enda mål. Brynäs hade inlett med en svag period och forsatt med en mittperiod som hade tagit laget till betyget precis över gränsen för godkänd. Och det bara tack vare tio rätt hyggliga minuter innan periodpausen kom inför den tredje rundan.

Att det fanns en chans att kunna vända matchen där i den avslutande perioden kan Brynäs tacka Felix Sandström för. Det var landslagsklass på hans arbete mellan stolparna denna eftermiddag.

{!A}

Felix Sandström hade en riktigt fin kväll i Närke. Riktigt fin.

Det fanns faktiskt mycket lite under den första halvan av matchen som pekade på att det skulle bli någon poäng för Brynäs i Behrn Arena. Örebro var klart bättre i den första perioden och när Jere Sallinen snyggt spelade fram Sakari Manninen till 1-0 efter 10.31 kändes det inte direkt överraskande. Sedan beslöt sig Kevin Clark för att bänken i utvisningsbåset var den bästa platsen i arenan. Han drog på sig en tvåa. Kom in på isen i tjugoåtta sekunder och drog på sig en tvåa till. I det läget av matchen svarade Felix för ett par svettiga räddningar och tillsammans med ett slitgöra från övriga brynäsare som bilade box klarade man av att hålla tätt.

Mittrundan började med att Örebro sköljde över Brynäs. När man tutade för power-break var det 7-2 i skott för hemmalaget. Ett frilägesavslut av Jere Sallinen inräknat.

Det började mer och mer svänga över från match till fight under period två. Det blev mer fysiskt och lite mer retligt på isen. Mindre hade nästan varit omöjligt. Det fanns totalt tre registrerade tacklingar efter de första tjugo minuterna. Kanske var det just det som fick matchen att sakta, sakta svänga över till Brynäs fördel.

Slutrundan blev helt Brynäs. En fullsatt arena (5500 personer), fick se ett hemmalag som hade fullt upp med ett Brynäs som kom ut som ett nytt lag.

-Örebro blev lite passiva och vi hade ett högt bra pucktempo. Vi fick fast dem i långa anfall. Det gav oss bra lägen, sade en glad Tommy Sjödin efter slutsignalen.

{!B}

Tommy Sjödin och Pecka Alcén har anledning att känna sig nöjda.

Trots att Brynäs ägde perioden så var det ett mål som måste till. Och helst två. Någon hedersam förlust hade man inte råd med. Det första målet kom efter ett snyggt anfall med drygt fem minuter kvar. Jacob Blomqvist hittade Jonathan Granström som i sin tur fann klubbladet på en framstormande Johan Alcén. Det var ett mål som kändes väldigt skönt.

{!C}

Johan Alcén. En bild som jag faktiskt bestämde mig för redan igår. För hur matchen än skulle sluta nere i Örebro så kunde nog en bild på Johan Alcén alltid fungera var min tanke.

Örebro såg allt tröttare ut och med mindre än två minuter kvar kunde Kevin Clark styra in ett fint skott från Ryan Gunderson. Efter det försökte hemmalaget komma tillbaka in i matchen genom att spela med sex utespelare och tom kasse. Men man skapade aldrig någon riktigt het chans att kvittera.

Det här var en mycket viktig seger för ett pressat Brynäs som nu ska bege sig till Tyskland för spel i CHL kommande tisdag innan SHL fortsätter med hemmamatch mot Karlskrona under torsdagen.

Var det här då vändningen och kommer Roger Melins lag nu att börja klättra i tabellen? Ja, varför inte. Kan man ta med sig de avslutande tjugo minuterna in i nästa match är chanserna för det goda.

Örebro HK-Brynäs IF 1-2 (1-0, 0-0, 0-2)

Skottstatistik: 25-27 (10-8, 11-8, 4-11)

Utvisningar: ÖHK 2x2 min BIF 4x2 min