• Huvudsponsorer

Så mycket mer än bara ett publikrekord

4 januari 2017 08:17
Brynäs

Brynäs IF siktar på att slå publikrekord för Svenska Damhockeyligan, men rekordet är bara en liten del av ett långsiktigt arbete att förbättra förutsättningarna för damer och flickor som vill spela hockey.


Arbetet kring Super Duper Hockey Night pågår för fullt i Brynäs IF:s organisation. Bakom kulisserna pågår parallellt ett kanske ännu viktigare arbete, nämligen att förbättra förutsättningarna för damer och flickor såväl i regionen som i Sverige. Johan Cahling, vice klubbdirektör Brynäs IF och styrelseledamot i Svenska Damhockeyligan förklarar:

– Det handlar om att skapa en bättre gro grund för flick- och damverksamhet. Vi vill engagera hela HockeyGästrikland i det här arbetet. Målet är att alla flickor i samhället som vill hålla på med hockey ska få chansen att göra det. När vi i Brynäs har våra ”Hockey för alla-aktiviteter” märker vi att de är många flickor som provar på, och många av dem har invandrarbakgrund, vilket är roligt! Mångfald och jämställdhet är en viktig del i framtidens hockeyverksamhet. Det gäller att vi speglar det samhälle vi lever i.

– I och med publikrekordet får vi möjligheten att lyfta upp diskussionen om hur vi kan förbättra förutsättningarna för att bedriva dam och flickverksamhet. Utmaningen är att hantera och skapa topp, bredd och mångfald inom verksamheten.

  • Just nu skrivs det mycket om den nationella damhockeyligan (SDHL) och vi märker också ett ökat intresse för vårt eget damlag, framför allt från våra företagspartners. Det är viktigt att starka SHL-klubbar tar ställning i det här! Det är upp till oss som sitter på de ledande positionerna i klubbarna att driva debatten och skapa bättre förutsättningar för damer och flickor som vill spela hockey, det är vårt ansvar! För att få hållbarhet i dam-verksamheten behöver vi även skapa en långsiktig satsning på flickor.

Hur ska Brynäs arbete med detta efter rekordmatchen?

– Brynäs IF har beslutat att, för att ha, ett lag i SDHL behöver vi en grogrund, precis som på herrsidan. Vi vill göra en likadan lösning som vi gjort på herrsidan med hockeyfamiljen i Gästrikland. För att skapa långsiktig hållbarhet vill vi att majoriteten av spelarna i damlaget kommer från regionen. Som det är nu består SDHL av väldigt många importspelare och det blir en ond cirkel för många av klubbarna att ta in importer utan att kunna fylla på med egna ungdomar underifrån.

– Det är viktigt att det här görs på riktigt, vårt ansvar ska vara att se till att flickor och damer får bättre förutsättningar för att spela hockey. Detaljerna är inte klara men Brynäs IF kommer ta sitt ansvar att driva arbetet framåt.

Kan du beskriva hur arbetet med den långsiktiga satsningen på damer och flickor bedrivs utifrån din roll i SDHL:s styrelse?

– SDHL ska tillvarata klubbarnas och damernas intressen. Just nu pågår arbetet för att skapa en central organisation och centrala intäkter tillsammans med övriga klubbar. När Brynäs får centrala intäkter från SDHL kommer de att avsättas till vår damverksamhet, vilket gör att vi kan förstärka föreningens satsning, precis så som modellen ser ut i SHL på herrsidan. Här finns en outnyttjad potential som kan lyfta och skapa nya förutsättningar.

Hur går tankarna i SHL?

  • För Brynäs IF är det självklart att både SHL och SDHL har mycket att vinna på ett samarbete ligorna emellan. Brynäs IF och jag som styrelseledamot i SDHL jobbar också hårt för att SHL och SDHL ska nå fram till ett omfattande samarbete som gör båda ligorna till vinnare. Det här är en fråga som vi i Brynäs IF driver på och kommer fortsätta att göra. Jag personligen tror att ett samarbete mellan ligorna är mycket nära och jag hoppas att allt blir klart under 2017, avslutar Johan Cahling.

Lördagen 14/1 2017 satsar alltså Brynäs på ett nytt publikrekord i SDHL. Ett publikrekord som kan komma att betyda så mycket mer än bara en siffra. Effekterna av Super Duper Hockey Night och ett publikrekord i SDHL kommer att vara viktiga för flick- och damverksamhetens framtid. Till alla er som kan och har möjlighet, kom till Gavlerinken den 14 januari och gör rekordet möjligt!