Sextio minuters jobb gav seger för Brynäs J18
Publicerad: 2018-02-20
Jun
Svårspelade Färjestad besegrades med 3-2 efter en äkta arbetsseger.

-Det är sådana här matcher vi behöver. Jag tycker att vi kämpar oss till segern och att vi håller tätt bakåt när de ligger på för en kvittering i slutet är starkt. Sedan kan vi förbättra vissa saker sådant som exempelvis vårt powerplay-spel. Men det här var en viktig seger. Jag ville verkligen se att killarna jobbade för laget och de gjorde de, säger huvudtränare Mikael Holmqvist direkt efter tisdagskvällens uddamålsseger mot Färjestad.

Matchen fördes i ett högt tempo och spelet gick lite i vågor. Brynäs inledde redan efter mindre än två minuter med att ta ledningen. Jesper Eriksson satte pucken i nät efter assist från Marcus Westfält. Ytterligare ett hemmamål kom under den första perioden. Då i spel fem mot fyra när William Alftberg fick in pucken. Gästerna reducerade dock med bara sekunder kvar.

I mittenperioden hade gästerna ett större puckinnehav än Brynäs. Men det gav inte särskilt många vassa chanser mot Brynäs mål som vaktades av en bra Albin Mörck. Däremot skapade hemmalaget en del fina lägen varav de i omställningsspelet kändes skarpast. Mitt i perioden kunde Oscar Birgersson på just en omställning och med hjälp av Marcus Westfält öka på till 3-1. Ett resultat som stod sig in i den sista perioden.

{!A}

Oscar Birgersson ökar på Brynäs ledning till 3-1 efter en assist från nummer 18 Marcus Westfält.

I den tredje perioden låg Färjestad på hårt för en reducering. Den kom också med dryga tolv minuter kvar. Men trots ett försök i spel sex mot fem i slutet kom aldrig någon kvitteringspuck. Brynäs redde ut matchen på ett bra sätt och offerviljan bland spelarna var god.

{!C}

Albin Mörck hade en utmärkt räddningsprocent på över 94. Här får han trots allt kapitulera när Färjestad i den sista perioden reducerar till 3-2.

{!D}

Det var inte bara styrkan denna kväll att orka och vilja vinna som gladde. På bilden syns tre årgångar av framgångsrika Brynäslöften. Detta att Brynäs fortsätter att fostra mycket duktiga spelare i olika årgångar är också något som glädjer.

Från vänster Alexander Ljungkrantz född -02 och skarpskytt av rang. Han spelar normalt i Brynäs U16-lag och öser in mål. På 25 matcher har han svarat för fantastiska 64 poäng via 39 mål och 25 assist. I mitten på bilden backen Victor Söderström. Victor, född -01, kom till kvällens match från U17-landslagets turnering i Finland där han spelade bra och fick beröm. Till höger Marcus Westfält som i går landade på Arlanda efter matchspel med U18-landslaget i USA. Marcus född -00 har fått mycket speltid som center i Brynäs SHL-lag men spelar då och då även med J18 och J20-lagen.

Så här sade Alexander Ljungkrantz om skillnaden mellan att spela i U16 och i J18. Dessutom hur det var att spela med SHL-rutinerade Marcus Westfält i den andra kedjan:

-Det är högre fart här. Men det är kul att spela i både U16 och J18. Att jag gör så många mål är lite flyt och så gäller det förstås att hitta rätt. Marcus är grym. Han gör det enkelt för mig och ger mig bra passningar. Dessutom snackar han mycket och kommer med bra råd. Det här blev en skön seger.

Allsvenskan södra

Brynäs IF-Färjestad BK 3-2 (2-1,1-0,0-1)

Skottstatistik 19-34 (9-8,8-13,2-13)

Utvisningar BIF 5x2 min FBK 6x2 min

Albin Mörck räddningsprocent 94.12

Brynäs mål:

1-0 Jesper Eriksson assist Marcus Westfält (1.40) 2-0 William Alftberg assist Alexander Ljungkrantz i spel fem mot fyra (18.20) 3-1 Oscar Birgersson assist Marcus Westfält (29.41)