Brynäs föll i utvisningsfylld match
Publicerad: 2018-03-06
Efter en bra inledande period vände matchen då den andra perioden mest handlade om utvisningar och Mora passade på att ta över.

Hela 18-5 i skott och 2-0 till Brynäs var resultatet efter den första perioden. Mora hade klara problem i egen zon och Brynäs kunde när de fick press på hemmalaget öppna stora isytor i anfallszonen. Däremot var Mora vassa framåt och Brynäs fick jobba ordentligt i försvarsarbetet de gånger hemmalaget kom till anfall.

Matchens två första målchanser fick ungdomarna Jesper Boqvist och Samuel Asklöf men ingen av dem lyckades få till något mål. I stället blev det lagkapten Jacob Blomqvist som med en sekund kvar av matchens första powerplayspel spräcka nollan. Målet var inget typiskt pp-mål utan kom på en omställning.

Moras backar såg stabbiga ut under hela perioden och det utnyttjade Brynäs bra. Som när Lukas Kilström ökade på till 2-0 efter ett fint pass från Aaron Palushaj.

Mittenperioden inledde Brynäs i spel fyra mot fem under drygt en minut. Det klarade boxen av. Tyvärr drog man på sig ytterligare en tvåa direkt efter det. Men med ett fint arbete i egen zon under stor press kunde man lösa även det. Mora var dock nära att reducera vid åtminstone ett par tillfällen.

Men det räckte inte med det. Utvisningarna duggade tätt för båda lagen även om det var Brynäs som drabbades mest och det var inte ofta det var spel fem mot fem. Det förryckte förstås spelet en hel del.

Till slut kom ett reduceringsmål. Men det kom faktiskt under det att båda lagen var fulltaliga. Bara sekunder senare var det 2-2 efter ett friläge och Brynäs var illa ute. Det var fortfarande fem minuter kvar av perioden och det luktade ledningsmål för hemmalaget då Brynäs efter alla utvisningar helt tappat anfallsspelet. Och ett hemmamål kom också med 2.26 kvar. Mora hade vänt matchen och den gamla devisen att det inte går att vinna matcher på botbänken tycktes stämma.

{!C}

Tommy Sjödin och Janne Larsson var inte nöjda efter den här kvällen i JALAS Arena.

Med underläge på ett mål startade den tredje perioden. Men det hade faktiskt kunnat vara värre. Brynäs behövde hitta tillbaka till spelet i den första perioden. För att göra det krävdes att man inte hamnade i utvisningsbåset.

Den första halvan av perioden gick utan utvisningar och Brynäs kom till mer spel i hemmalagets zon. Samtidigt öppnade man upp isytor och Mora kunde på en kontring skaffa sig ännu ett friläge och på det utöka till 4-2. Med nio minuter kvar var uppförsbacken brant.

Tommy Sjödin tog en time-out med drygt två minuter kvar. Eftersom Brynäs hade en offensiv tekning plockades Linus Fernström ur kassen. Mora drog på sig en utvisning direkt på den tekningen och det blev spel sex mot fyra.

Mora rensade iväg pucken och fick se den gå in i Brynäs övergivna mål. Därmed var det 5-2 och matchen var förlorad. När Mora sedan fick ytterligare en spelare utvisad blev det spel sex mot tre och då ökade hemmalaget på till 6-2.

Sett till hela matchen var det för stora siffror även om Mora vann rättvist. För Brynäs del gäller det att komma igen på torsdag då Linköping gästar Gavlerinken och förhoppningsvis låter man då bli att besöka utvisningsbänken så ofta.

Mora IK-Brynäs IF 6-2 (0-2,3-0,3-0)

Skottstatistik 28-30 (5-18,15-4,8-8)

Utvisningar MIK 7x2 min BIF 7x2min

Publik 4373

Brynäs mål: 0-1 Jacob Blomqvist assust Jesper Jensen/Elias Fälth (9.43) 0-2 Lukas Kilström assist Aaron Palushaj/Linus Ölund (10-30)