• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 17 Oktober Okt
Torsdag Tor 18 Oktober Okt
Lördag Lör 20 Oktober Okt
Söndag Sön 21 Oktober Okt
Onsdag Ons 24 Oktober Okt
Lördag Lör 27 Oktober Okt
Tisdag Tis 30 Oktober Okt
Onsdag Ons 31 Oktober Okt
Torsdag Tor 1 November Nov
Lördag Lör 3 November Nov
Tisdag Tis 13 November Nov
Idag 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Söndag Sön 18 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov
Fredag Fre 23 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov
Onsdag Ons 28 November Nov
Torsdag Tor 29 November Nov
Lördag Lör 1 December Dec
Söndag Sön 2 December Dec
Onsdag Ons 5 December Dec
Torsdag Tor 6 December Dec
Lördag Lör 8 December Dec

Mansson möter: Backen som aldrig viker en tum

9 juni 2017 13:30
Herr

"Jag ska vara kvar här i Brynäs IF"


Simon Bertilsson var möjligen på väg mot sin bästa säsong i karriären när en olycklig tackling sände honom in i några veckors behandling för hjärnskakning och säsongen var över. Och detta när det var dags för finalmatcherna mot HV71.

-Tråkigt så klart, jag kände mig i mitt livs form. Det kändes så under hela slutspelet och sedan fick jag den där smällen i semifinalen mot Frölunda. Att sedan tro att man ska komma tillbaka och inte det händer var särskilt tungt. Speciellt när det blev som det blev. Man hade ju velat varit med och bidragit. Smällen var väl lite…kombinerat dåligt av mig och kanske en lite…onödig tackling, säger Simon.

Om vi ändå ser bortom detta som hände i den där semifinalen mot Frölunda så håller Simon med mig om att säsongen inte alls var dålig.

-Nej, det var en bra säsong trots allt. Och en bra säsong för hela föreningen. Jag åkte på en skada där vid nyår och missade några matcher och jag hade haft ganska bra form före det. Men det gick bra att komma tillbaka igen och jag kom in i spelet mer och mer. Jag tycker att Ryan och jag hade flyt och att vi spelade bra ihop hela säsongen. Det blev ännu bättre ju mer vi fick spela tillsammans. Vi fick mycket förtroende och jag gjorde mål också.

Berra, som han gärna kallas, kom till Brynäs IF från Bofors IK säsongen 2007/2008. Han har alltsedan dess var klubben trogen och hunnit med ett SM-guld 2012 och ett J20-guld 2008/2009. Tre silvermedaljer finns det också i prisskåpet. Två med J20-laget och så det där silvret från förra säsongen. Totalt har han spelat 318 SHL-matcher för Brynäs IF. Erfarenhet finns det alltså massor av för honom att luta sig mot när jag ber honom om hans syn på det som varit under åren och det som komma skall.

"När Anton Rödin blev skadad blev det ett jäkla tomrum"

-Vägen har varit jätteuppåt i föreningen. Allt har utvecklats enormt. Laget och träningarna och allt det också. Det finns en bra bredd i hela föreningen precis som i laget. När vi som mest behövde det den här säsongen kom det upp juniorer och var bäst på plan. Förra säsongen var det annorlunda. När Anton Rödin blev skadad blev det ett jäkla tomrum. Vi hade inte den bredd då som vi har nu. Det är svinbra att vi är nio backar. Den här säsongen fick vi se hur Marcus Ersson kom in och gjorde det bra. Han är lite som jag var för många år sedan. Johannes Kinnvall gjorde det riktigt bra han med. Sådant skapar konkurrens och det kommer alltid skador under en säsong. Då är det bra med ett brett lag.

Det är ofrånkomligt att skador kommer upp i samtalet med Simon. Han har varit rätt skadedrabbad genom åren. Ser vi tillbaka till mästarsäsongen 2012 då han spelade totalt 55 matcher så har det efter det blivit tjugotvå, fyrtiotre, fyrtiotre, fem och senast fyrtioåtta matcher per säsong. Fyrtioåtta matcher av sjuttiotvå den förra säsongen alltså. Tjugosex år fyllda har han nu kommit till en viss insikt.

-Jag kan förbättra det mesta i spelet. Men det första är att vara mindre skadebenägen. Jag har börjat tänka efter lite mer ute på isen och tycker att jag blivit bättre på det. Jag har haft mycket skador och inte gett mig riktigt chansen att visa upp mig. Nu är jag helt fräsch och kör på för fullt på träningarna och det känns bra.

Oskar Lindblom skrev för bara några dagar sedan ett treårskontrakt med Philadelphia Flyers den klubb som Felix Sandström är draftad av. I draften 2009 gick Simon i tredje rundan till samma lag. Simon är en ryktenas man och han har blivit placerad både i NHL, KHL och lite varstans av de som vet.

-Jag har själv sett på sociala medier att jag tydligen kommer att spela lite överallt. Men det finns ingen sanning alls i det. Jag ska vara kvar här i Brynäs. Men jag har en målsättning att komma med i Tre Kronor igen. Under förra säsongen spelade jag några matcher och gjorde mål också. Det trodde man väl inte. Före det var det fyra-fem år sedan jag spelade i landslaget. Då var det en jäkla skillnad från senast. Jag hade en stor respekt för alla. Nu kunde jag ta för mig mer och spela ut.

”Ingen i laget får sitta nöjd”

-Det är jäkligt viktigt att vi får behålla stommen nu. Vi kommer att bli ett bättre lag än vi var förra säsongen. Alla nya spelare vet också nu vad som krävs för att spela i Brynäs. Ingen i laget sitter nöjd och ingen i laget får sitta nöjd. Och det är många som tar stort ansvar och pushar på. Även om det blev bättre och bättre ju längre förra säsongen led så är det mycket som kan bli ännu bättre. Det är bra att vi har något att jobba på också. Vi får inte vara nöjda någon gång.

-För egen del så vill jag bli mer offensiv. Jag gjorde tre mål i slutspelet och jag vet att jag har det offensiva spelet i mig. Jag har bara inte fått ut det riktigt tidigare. Men det får inte bli för mycket för det defensiva spelet är mitt ansvar i alla fall så länge som jag spelar med Ryan. Det går inte att spela med någon bättre än Ryan. Han kan det där och jag tycker att vi kompletterar varandra jäkligt bra. Vi hade också fin hjälp av forwards. Tredje gubben var ju som en back många gånger och egentligen hela femman spelade ett riktigt bra försvarsspel förra säsongen. Det var inte roligt att möta oss.

Ett par nyheter kommer Simon att få uppleva under nästa säsong. Brynäs ska spela i Champions Hockey League och Roger Melin tar över som tränare.

-Jag har bara positivt att säga om CHL efter att ha pratat med killar som spelat där tidigare. Fint att komma ut i Europa och spela matcher och det kommer att svetsa samman gruppen bra. Att Melin kommer blir kanon. Det blir annorlunda med honom absolut. Han är en lugn person som vet hur vi spelar och han är en bra coach. Vi vet att gillar att komma hit och att han har gjort underverk med AIK.

Simon tränar nu stenhårt i gymmet fram till juli då det blir en liten semester innan laget samlas och går på is i början av augusti.

-Jag har inte planerat något ännu, men jag ska någonstans och spela golf. Det är skönt att gå runt lite och slå, berättar Bertilsson.