Publicerad: 2017-09-18
Herr
SHL-premiären väntar runt hörnet. Tre spelare minns.

Så här dagen före Brynäs på bortaplan i säsongens första SHL-match tar sig an Växjö kan det vara intressant med en tillbakablick på hur det sett ut vid de senaste årens premiärer. Och låta några spelare berätta om premiärminnen.

-Jag minns att jag lyckades få in pucken via målvaktens benskydd och upp i nättaket. Pucken studsade ut från sargen bakom målet, berättar Jacob Blomqvist.

Det är målet som betydde 1-0 i fjolårets premiär lagkaptenen minns. Den matchen spelades i Gavlerinken mot Frölunda och Brynäs vann klart med 7-2.

Den spelare som såg till att Blomqvist via sargen fick pucken nere vid målvaktens vänstra stolpe var Daniel Mannberg.

{!B}

Jacob Blomqvist och Daniel Mannberg alldeles innan det är dags för dem att dra på sig ishockeymunderingarna och ge sig ut i B-hallen för ett ispass på måndagsförmiddagen. Inne i Gavlerinken målas isen med ny reklam och därför får man träna ute i B-hallen.

Nu är det inte för assisten till Blomqvist premiärmål den förra säsongen som gör att Mannberg delar bilden ovan med lagkaptenen. Daniel gjorde nämligen mål i premiärmatchen mot Malmö året innan.

-Jag minns assisten till Jacob och hans mål. Men kommer faktiskt inte ihåg mitt mot Malmö, säger Mannberg.

Via en koll i Cmores arkiv kan jag hjälpa Daniel att minnas. Han snodde pucken i Malmös zon och trampade in mellan backarna. Fri med målvakten satte han sedan pucken i nät. "Vilket mål av Mannberg!" ropade Cmores reporter i sändningen.

Det målet betydde 2-1. För om vi ska vara noga så var det Greg Scott som var premiärskytt för Brynäs den gången. Men Greg finns inte längre kvar i Brynäs.

En som definitivt minns premiären hemma mot Leksand säsongen 2014/15 är Felix Sandström. Det var nämligen även hans SHL-debut och han var bara sjutton år.

-Jag tyckte att det var häftigt bara att stå bredvid och höra klackarna och känna stämningen, berättar Felix.

{!D}

Felix Sandström i hemmapremiären mot Leksand säsongen 2014/15. Här stoppar han Johan Ryno.

För det var faktiskt så att Felix inledningsvis fick stå bredvid som målvaktsreserv. Men efter den första perioden åkte Bernhard Starkbaum hem på grund av familjeskäl och plötslig fick sjuttonårige Felix kliva in mellan stolparna.

-Jag satt i omklädningsrummet och det var bara minuter kvar av den första pausen när jag hörde att jag skulle stå. Det vara bara att gå ut till den andra perioden och göra sitt bästa. Kanske var det också bra att det kom utan förvarning. Jag hann inte tänka så mycket.

Matchen hade varit mållös men Brynäs kom till slut att vinna med 4-1. Pecka Alcén hade som vanligt haft rätt i att lita på sin unga målvakt. Det enda skott Felix släppte in ändrade för övrigt riktning på en brynässpelares ben.

-Jag minns den matchen tydligt. Jag hade stått i någon försäsongsmatch innan men aldrig i SHL. Dessutom var det Leksand och på hemmaplan. Det var verkligen en häftig upplevelse, säger Felix.

Den säsongen hade premiärmatchen spelats på bortais mot Frölunda och Brynäs blev nollade så därifrån finner vi ingen premiärmålskytt. Matchen mot Leksand kom i omgång två. Den här säsongen kommer liksom då matchen i omgång två att bli hemmapremiär. Det är finalmotståndarna från fjolåret HV71 som kommer på besök. En match väl ingen Brynäsare vill missa.

Säkra biljetten till premiären i Gavlerinken Arena, Brynäs IF - HV71 torsdag 21/9 kl 19.00. Köp biljetten här >>>