Klubbdirektör Svedman om de nya restriktionerna
Publicerad: 2022-01-11
Brynäs
Regeringen informerade under måndagen om nya restriktioner. Bland annat om ett föreläggande om ett publiktak på högst 500 åskådare. – Men vi tror att det blir tidigast i nästa vecka och att vi kommer kunna genomföra veckans matcher på samma sätt vi gjort sen i julas, säger Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs IF.

Under måndagens presskonferens presenterade regeringen nya restriktioner till följd av smittspridningen av covid-19. Detta är något som kommer påverka Brynäs IF och ställa krav på oss som matcharrangör framöver.

Det är dock inte klart om och när de vissa av de nya restriktionerna kommer att träda i kraft. Däribland det om ett publiktak på 500 personer, som är det som mest kommer att påverka vår verksamhet. Det är även oklart om de 500 personerna kommer att inkludera restaurang- och logegäster eller inte.

– Första reaktionen för mig var en känsla av besvikelse och att det tar mycket energi. Men ganska snabbt gick det över i ett fokus på de saker vi själva kan påverka och nu kommer vi göra allt för att genomföra det här så bra som möjigt för våra besökare, säger Håkan Svedman, klubbdirektör, och fortsätter:

– Just nu vet vi inte när detta kommer att börja gälla och vi är medvetna om att läget kan förändras när som helst. Men vi tror att det tidigast blir i nästa vecka och att vi alltså kommer att kunna genomföra den här veckans matcher på samma sätt och med samma restriktioner som vi haft sen i julas. Vi fick den här informationen samtidigt som alla andra i samband med presskonferensen och hoppas få klarhet i det så fort som möjligt.

Det sänkta publiktak som förordats medför att de som redan köpt matchbiljetter kommer erbjudas återbetalning av biljettpriset – precis som vid tidigare matcher som påverkats av restriktioner. Alla seriekortsinnehavare kommer inte heller att kunna erbjudas plats och där ser vi över olika alternativ för hur det ska lösas på bästa tänkbara sätt.

Stora förändringar på kort tid innebär också en högt belastad kundtjänst på grund av alla frågor som uppstår. Det har kommit till klubbens kännedom att många har upplevt en längre svarstid än vad det vanligtvis är.

– Den här omställningen ställer krav på oss som arrangörer och vi jobbar för att hantera hela situationen samtidigt som vi förstår att det uppstår frågor hos våra besökare. Det är beklagligt att folk upplever det som svårt att komma fram till oss, det är inte något vi är nöjda med vi ser över våra rutiner för att förbättra detta, säger Svedman.

– Vi lär oss hela tiden och ber om förståelse för att allt kanske inte alltid blir 100-procentigt varje gång men alla som jobbar här har som ambition att göra det bättre för våra besökare och de som vill komma hit. Vi är inte där vi vill vara än och arbetar ständigt för att ta oss an de utmaningar vi står inför.

Att verka i pandemin har även tidigare inneburit tvära omstruktureringar i samband med matchevenemangen. Nu blir det ytterligare en omställning med kort varsel.

– Vi förbereder oss så gott vi kan på olika scenarier som kan uppstå och har en dialog med SHL och de andra klubbarna i ligan om hur vi kan möte de här utmaningarna. Det är det enda vi kan göra i dagsläget tills vi vet mer om hur restriktionerna påverkar oss.

Hur kommer allt detta påverka Brynäs ekonomi?

– Det är svårt att säga eftersom det beror på en rad olika faktorer vi själva inte kan styra över. Det är klart att det påverkar vår ekonomi om vi kan ha 500 personer i stället för fullsatt men vi vet bland annat inte hur längre detta kommer råda eller hur stora ersättningar vi kommer få och tillsammans med SHL driver vi därför denna fråga just nu. Vi jobbar med flera tänkbara utfall i vårt ekonomiarbete men kan inte svara exakt just nu då det är för många variabler inblandade, säger Svedman.

Brynäs IF