• Huvudsponsorer

I huvudet på en headcoach

31 december 2017 10:00
Herr

Tommy Sjödin i en längre och rak intervju i Brynäs nyårsläsning.


Det har varit en något omtumlande höst för Brynäs herrlag. Ett tidigt tränarbyte och spelare som har fått värvats eller lånats in på grund av skador och spelare som har fått lämna. En debuthöst i Champions Hockey Leauge som hos fansen triggade igång en het diskussion om vikten av att delta eller inte. Och som även gav en tysk skandal modell större. Det har varit mediarubriker som talat om SM-finalister i kris och krav på i stort sett allas avgång. Brynäs som alltid engagerar de stora skarorna i hockeysverige har gjort det mer än på länge.

Mitt i allt detta har Tommy Sjödin, med vapendragaren Janne Larsson vid sin sida, stått med en bergfast tro på laget. När Tommy fick ta över efter den åttonde omgången började han och Janne en förändringsprocess. Tålamod var det ord som predikades allra högst. Till det lades bland annat glädje och att alltid göra hela jobbet på isen.

Jag tog inför nyåret ett snack med Tommy om hösten och hockeyn och här berättar han rakt och öppet om hur han ser på resan med laget från omgång nio till och med idag.

-Vad som skett sedan jag och Janne tog över är att vi har fokuserat väldigt mycket på det defensiva spelet. Eller kanske mer att jobba klart situationerna så att vi inte ligger på rulle och tjuv som vi gjorde tidigare.

Tommy Sjödin och Janne Larsson kan kosta på sig ett leende efter en höst som blivit allt bättre.

-Det blev en process när vi började med det. Sedan tar det ett tag innan det börjar sätta sig. Att liksom få spelarna att anamma det. För de tycker någonstans ändå att de har jobbat färdigt situationer. Så vi har visat på video efter video att de inte alltid gör det. Efter det började spelarna göra det men vi vann inte matcher i alla fall. Vi spelade helt okej och krigade på. Vi var med och nosade på poäng men vann inte. Och till slut måste man ju vinna för att jobbet ska belöna sig på något sätt.

Linus Ölund jublar sedan Marcus Ersson har gjort 2-0 hemma mot Malmö.

-Vändningen kom sedan mot Malmö hemma. Efter det åkte vi på en roadtripp på tre matcher och då tog vi poäng mot Linköping och sedan vinner vi mot Karlskrona och Örebro. Sedan dess har det rullat på. Det är väl en tio-elva matcher nu sedan vi spelade mot Karlskrona i ett bottenmöte så det är inte så länge sedan. Men vi har sedan dess fått bra belöning för det här hårda jobbet. Som det är nu för grabbarna så finns det grejor, som vi har skrivit upp med Låt Stå! på tavlan, som vi ska jobba efter. Det jobbar också grabbarna något grymt efter.

Tommy Sjödin tar ett snack i båset. Han och Janne Larsson är aktiva under matcherna och pratar ofta med spelarna.

-Vi har fått mer självförtroende, ett bättre kreativt spel i det offensiva. Ett mer lekfullt spel där vi släpper puckar och vågar spela ut mycket mer. Men samtidigt gör vi det där hårda jobbet hela tiden. Det där som kanske inte är så roligt jämt. Det är något vi måste prata om också. Vi påminner hela tiden om varför vi vinner och varför vi spelar bra. Det är lätt att analysera när man förlorar. Men vi analyserar väldigt hårt nu när vi vinner och spelar bra. Liksom trycker på saker som är bra så man får in det i skallarna på grabbarna. De ska veta att det är det här jobbet som gör att vi vinner matcherna. En annan sak som är skön att uppleva är att när jag ser att någon gör något fel på isen och går jag fram till dem när de satt sig i båset så säger de innan jag hinner säga något "jag vet". De är medvetna om de fel de gör. Och det går snabbt därute och det blir fel ibland. Förut var man inte på samma sätt medvetna om att man gjorde fel.

Jesper Boqvist spelar just nu VM med juniorerna i USA. Strax efter nyår är han åter i Brynäs igen.

-Det blir inga problem när vi får tillbaka spelare. Vi kan alltid ställa ett bra lag på isen. Träningarna blir bättre. Ingen känner sig säker om platsen. Man får tävla om platsen och det är bra. Om man inte får spela kan det bero på att det är en konkurrenssituation. Eller att man har varit borta på grund av skada ett tag. Eller så spelar laget så bra så det inte finns någon anledning för mig att ändra. Det är en bedömning från min och Jannes sida om vilka som ska spela. Ibland kan det ju bli argumentation. Spelarna tycker si och så men det är jag och Janne som har det slutgiltiga beslutet. Man får acceptera det och då har vi de här riktlinjerna som vi satte upp redan under försäsongen om rollacceptans att luta oss mot. Det är klart att man ska bli förbannad när man blir petad men det får inte skicka signaler till laget att nu ska jag jäklar visa att jag är grinig. Man får bita ihop, träna på och när chansen kommer hugger man. Jag sade till grabbarna igår att jag går till jobbet varje dag och kan inte komma på något som inte är kul med det här jobbet. Med undantaget att behöva bänka någon och vila någon. Det är inte så jäkla glädjande att göra. Men det är en del av mitt jobb och jag har inga problem med det. Samtidigt vet jag också då att det är ett väldigt bra lag jag sätter på isen.

Daniel Mannberg och Christopher Liljewall är två spelare med hög rollacceptans. De har fått fytta runt en del i formationerna men bjuder alltid på ett gediget arbete.

-Vi har jättebra balans i laget. Det tar också ett tag att hitta. När Oskar Lindblom försvann ville vi hitta en ny kille tillsammans med Jesper Jensen och Kevin Clark för vi valde att behålla de två ihop. Kemin fungerar mellan dem och de har ett bra snack på isen. Nu har Drew Miller gett tyngd till Kevin och Jensen. Det kanske inte ser ut att gå så fort jämt för honom men på något sätt ligger han rätt och jobbar rätt. Han har anammat systemet väldigt snabbt. Han kom in i ett lag som börjat spela bättre och kom ju in i ett bra läge på det viset. Men han producerar poäng och jobbar bra defensivt. En gedigen hockeyspelare som man vet vad man får ut av.

Drew Miller ett sent nyförvärv med Stanley Cup-seger under karriären.

-Vi har haft en del yngre killar i laget. Tanken var väl från början inte att exempelvis Alexander Bjurström skulle vara med. Men han har kommit in när vi har haft skador och har visat att han klarar av att spela på den här nivån. Marcus Westfält har också visat det. Ledarna underifrån ser till år från år att vi får upp killar som gör ett bra jobb i a-laget. Det är junior-och ungdomstränarnas morot och det jobb de gör ska de ha stort beröm för. Jag måste komma ihåg att gå och ge dem cred för det. Det var en träning för ett tag sedan när vi hade flera spelare som vilade. Då kom det in ett lämmeltåg från jun-sidan och det blev bra kvalité på träningen. De klarar av att leverera.

Alexander Bjurström ännu en av Brynäs yngre spelare som har jobbat sig ända fram till SHL.

-Jag är skitstolt över hur laget spelar. Vi har skapat glädje och ett sådant fundament nu att vi kan ta en förlust utan att gräva ner oss. Vi kommer tillbaka. Sedan när vi pratar om vikten av glädjen i att spela så ska man komma ihåg när man går ut och täcker ett skott eller backcheckar bra att om man får beröm från laget så blir det också glädje. Även om kanske inte publiken alla gånger ser sådant och uppskattar det lika mycket. Man började ju med ishockey för att det är kul att spela.

-Mitt sportsliga nyårslöfte får bli att ni kommer att fortsätta få se ett stabilt och hårt jobbande Brynäs. Vi ska vara med och slåss i varje match.