• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 26 Oktober Okt
Lördag Lör 28 Oktober Okt
Torsdag Tor 2 November Nov
Lördag Lör 4 November Nov
Tisdag Tis 14 November Nov
Torsdag Tor 16 November Nov
Lördag Lör 18 November Nov
Tisdag Tis 21 November Nov
Torsdag Tor 23 November Nov
Lördag Lör 25 November Nov
Torsdag Tor 30 November Nov
Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Tisdag Tis 19 December Dec
Torsdag Tor 21 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Lördag Lör 6 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Tisdag Tis 30 Januari Jan

Idag firades barnens rättigheter i Gavlerinken

21 november 2017 15:10
En bra start

För tredje året i rad var det idag dags för att fira alla barns rättigheter i Gavlerinken. Över 2200 barn från skolor i Gävle samlades för ett energirikt och sprakande firande...


För tredje året i rad var det idag dags för att fira alla barns rättigheter i Gavlerinken. Barnkonventionens dag arrangeras varje år tillsammans med Gävles skolor, Mattecentrum, Stadsbussarna, UNICEF och Brynäs IFs huvudpartners; Bauer, Bilbolaget, Gävle kommun och Länsförsäkringar Gävleborg. Över 2200 barn från skolor i Gävle samlades på förmiddagen i Gavlerinken.

Det var ett sprakande firande som började redan i Gavlerinkens entréhall där barnen fick möjlighet att testa på olika aktiviteter. Länsförsäkringar Gävleborg var på plats med en station där barnen kunde lära sig hjärt- och lungräddning. I ett stort tält intill fanns UNICEF Sverige på plats och visade hur UNICEF arbetar ute i fält för att hjälpa barn i utsatta områden. Mattecentrum hade en station i arenagångarna där barnen kunde skapa stapeldiagram om vilken skolmat som är godast.

En annan populär aktivitet var ”Kompis-dammen” som En bra start skapat dagen till ära. Där fick barnen skriva en lapp med egna ord vad de tycker kännetecknar en bra kompis och sedan fick barnen likt en fiskdamm fiska fram en lapp som ett annat barn formulerat sina ord på.

-Ja det var en populär aktivitet, det var väldigt lyckat då många fick en tankeställare. Det kan tänkas självklart men sen i det vardagliga kan det vara svårt att komma ihåg hur man är en bra kompis, berättar Kristian Nervik, aktivitetsansvarig i En bra start.

Gefle gymnastikförening hade byggt upp en hinderbana där barnen kunde prova på Parkour. Dessutom fanns Gevalia på plats för att bjuda alla pedagoger på en kopp kaffe.

Vid elva-tiden samlades barnen inne i arenarummet och dagens höjdpunkt scenprogrammet startade. En av de stora överraskningarna var dagens konferencier som referensgruppen hade önskat fram; ingen mindre än komikern, tv/youtube-stjärnan och allkonstnären William Spetz.

Spetz lotsade barnen genom ett sprakande scenprogram med inslag av kompissnack med En bra start, klapp och taktlekar med underhållaren Olle Tjern, besök av UNICEF och en pampig avteckning av barnens nya sarg i Gavlerinken. Scenprogrammet avslutades med hög energi när dagens hemlige artist Wiktoria gjorde entré och framförde sina mest kända låtar.

Inför firandet hade alla barnen fått olika uppdrag att genomföra i klasserna. Uppdragen gjorde att barnen fick lära sig mer om sina rättigheter samtidigt som de fick öva på sina matematikkunskaper. Dessutom fick alla klasser ett speciellt uppdrag ”kompis-uppdraget” där varje klass skulle svara på frågan ”Hur är en bra kompis?”

Barnens svar på just den frågan redovisades på Gavlerinkens sarg under firandet idag. En sarg som pryds med av barnen vackert tecknade ord som kännetecknar hur en bra kompis är. Sargen kommer att finnas kvar för hockeypubliken i Gavlerinken att se vid de kommande hemmamatcherna. Sargplatsen upplåts för barnen av Brynäs IFs huvudpartners Bauer, Bilbolaget, Gävle kommun och Länsförsäkringar Gävleborg.

Dessutom kommer barnens ord som besvarar frågan att finnas på Brynäs IF matchtdräkter vid de kommande hemmamatcherna. Brynäs IF blir på så sätt barnens språkrör för att nå ut till hundratusentals barn och vuxna över hela Sverige. Något som Brynäs IF herrlag är mycket tacksamma och stolta över att få som uppdrag.

Barnkonventionens dag är ett sätt att arbeta för att fler barn och vuxna ska känna till att barn har särskilda rättigheter. Vuxna har ett stort ansvar för att se till att barnens rättigheter säkerställs. I Barnkonventionen står det hur vuxna ska behandla barn för att barn ska må bra. Alla barn i hela världen har rätt att gå i skolan, lära sig nya saker, leka och ha roligt och säga vad dom tycker och känner. Det tycker vi i En bra start är värt att fira och uppmärksamma!

Om du vill veta mer om barnkonventionen kan du gå till UNICEFs information genom att klicka här >>>

Skolor som deltog i dagens firande var: Forsbacka skola, Fridhemskolan, Friskolan Lyftet, Hagaströmsskolan, Hedesunda skola, Gefle Montessori, Kunskapsskolan, Lilla Sätraskolan, Lillhagsskolan, Ludvigsbergsskolan, Milboskolan, Prolympia, Sjöängsskolan, Sofiedalsskolan, Solängsskolan, Staffansskolan, Stigslunds skola, Stora Sätraskolan, Strömsbro skola, Sörbyskolan, Vikingaskolan, Ytterharnäs skola, Trädgårdsskolan, Brynäs grundsärskola, Tallbo särskola, Ulvsäter grundsär och träningsskola.