• Huvudsponsorer

Lördag Lör 2 December Dec
Torsdag Tor 7 December Dec
Lördag Lör 9 December Dec
Tisdag Tis 19 December Dec
Torsdag Tor 21 December Dec
Tisdag Tis 26 December Dec
Torsdag Tor 28 December Dec
Lördag Lör 30 December Dec
Torsdag Tor 4 Januari Jan
Lördag Lör 6 Januari Jan
Torsdag Tor 11 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan
Lördag Lör 27 Januari Jan
Tisdag Tis 30 Januari Jan
Torsdag Tor 1 Februari Feb
Lördag Lör 3 Februari Feb
Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Torsdag Tor 15 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Lördag Lör 3 Mars Mar
Tisdag Tis 6 Mars Mar
Torsdag Tor 8 Mars Mar

Detta hände då: Brynäs IF vs. Färjestad BK

24 mars 2014 12:00

Inför kvällens drabbning har vi gjort ytterligare en återblick i historien mellan Brynäs IF och Färjestad BK. Idag har vi tagit fram ett gemensamt minne från Elitseriens början.


Ni har tidigare kunnat läsa om när Brynäs plockade tillbaks SM-bucklan 1976 efter att man haft den utlånad till Leksand under tre säsonger. Brynäs vann elitserien ganska klart, fem poäng före Leksand. Färjestad slutade trea, nio poäng bakom och Skellefteå fyra med ytterligare två poäng därefter. I semifinal slog Brynäs ut Skellefteå och Färjestad i finalen.

Coacher för Brynäs säsongen 1975/76 var Tommy Sandlin och Hans-Ivar Engvall. Nya i truppen var Janne Asplund från, Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg från Skellefteå och Krister ”Nippe” Bergström från juniorlaget.

Både Brynäs och Färjestad inledde den nyinstiftade elitserien svagt. I första omgången förlorade Brynäs mot Leksand på bortaplan med 3-1 och i andra omgången ledde man mot Västra Frölunda med både 2-0 och 4-1. Trots det fick Brynäs bara 5-5. Den relativt tandlöse före detta VM-spelaren för Kanada, Morris Mott, satte 5-5 pucken bakom Wille Löfqvist med bara en minut kvar av matchen.
- Klart att jag är besviken, vi ledde ju med både 2-0 och 4-1, sa en mycket sur och irriterad Tommy Sandlin efter matchen. Färjestad hade förlorat hemma mot Modo med 7-8 och följt upp det med att spela 3-3 på Johanneshovs Isstadion mot AIK.

I tredje omgången vaknade dock Sandlin och Engvalls lag. Skellefteå besegrades med 7-0 efter att bland annat Lasse Öberg svarat för två mål. Därefter åkte Brynäs ner till Johanneshov och körde över Djurgården med 14-3 inför drygt niotusen åskådare.
- Vi är fruktansvärt starka just nu, sa fyramålsskytten Martin Karlsson efter matchen.
Martin Karlsson kom till Brynäs redan säsongen 1973/74, men blommade ut först den här säsongen då hans kompis, ”Krobbe” Lundberg flyttade ner till Brynäs från Skellefteå.
- Året innan kom jag med i Vikingarna och vi åkte på en turné till Riga och spelade en turnering. I två av våra tre matcher i turneringen blev jag utsedd till bästa svensk och spelet fungerade väl ganska bra. Förbundskapten på den turnén var Lennart ”Tigern” Johansson, berättar ”Krobbe” Lundberg och fortsätter:
- När vi kom hem från Riga trodde jag att Skellefteå skulle höra av sig och fråga om jag ville stanna i klubben, speciellt nu då det gått bra i B-landslaget och dessutom så var jag en egen produkt. Den som hörde av sig var i stället var ”Tigern” som frågade i fall jag ville komma till Brynäs och spela i stället. Självklart ville jag det, men jag ville vänta och se när Skellefteå skulle höra av sig.
- Efter tre veckor, då jag inte hört något från Skellefteå, ringde jag ”Tigern” och sa att jag var intresserad av att skriva på. En kille hos Brynäs som hette Axelsson svängde förbi mig efter att han varit och hämtat Janne Asplund uppe i Piteå och därefter skrev jag på och blev Brynäsare.

Jag antar att det blev fart på folket i Skellefteå då det blev känt att du skrivit på för Brynäs? - Ja, verkligen. Skellefteå lovade både det andra, tredje och fjärde för att få mig att stanna, men jag sa som det var att jag lovat Brynäs att jag skulle spela där och det är ett val som jag aldrig ångrat.
- Skellefteå svarade med att om jag tänkte gå till Brynäs så fick jag räkna med att bli ettårsfall. Det var ju inte något jag kunde påverka utan det var en sak mellan Skellefteå och Brynäs. Fem i tolv natt före deadline blev övergångspapperna klara och inlämnade. Förhandlingarna ska visst ha skett i tågkupé på Gävle Station. Hade jag blivit ettårsfall så hade jag redan bestämt för att ta ett sabbatsår från hockeyn och i stället spelat bandy för Skutskär.
Åter till den stora krossen i Gavlerinken. Inför femte omgången av elitserien låg Brynäs trea och Färjestad fyra när dom båda lagen skulle mötas i Gävle. Åke Hanqvist och Kenneth Hjulström (tidigare allsvensk spelare med Karlberg) var domare och 3 677 åskådare hade letat sig upp till Gavlerinken.

Efter första perioden hade Brynäs ledningen med 3-0 efter att Lars-Erik Ericsson (idag Ridderström) gjort alla tre målen. Sju minuter in i andra perioden ökar Brynäs på till 4-0. Målskytt: Lars-Erik Ericsson. Pelle Bäckman reducerar till 4-1, men ”Krobbe” Lundberg och Lars-Göran ”Jajjen” Gerdin ser till att det står 6-1 till Brynäs innan perioden är över.

I tredje perioden vinner Brynäs skotten med 15-4, men framförallt fick publiken i Gavlerinken uppleva en överkörning av sällan skådat slag mot ett tänkt topplag. Stig Salming gör 7-1, Lasse Öberg 8-1, Lars-Erik Ericsson 9-1 (hans femte för kvällen), 10-1 Martin Karlsson, 11-1 Tord Lundström, 12-1 Martin Karlsson, 13-1 Lars-Erik Ericsson (hans sjätte) och 14-1 Martin Karlsson på straff.

Brynäs vinner alltså mot blivande SM-finalmotståndarna Färjestad med 14-1! Efter matchen är värmlänningarnas tränare Olle Öst, med all rätt, mycket besviken.
- Sådant ska inte behöva hända. Nu stod ju grabbarna bara och tittade när Brynäs satte fart. Det såg ut som mina grabbar hade broddskor på fötterna och inte skridskor på fötterna. Min besvikelse har inga gränser.

En som var betydligt gladare, men ändå samlad var 6-målskytten, Lars-Erik Ericsson när han konstaterade:
- Men vad var det för märkvärdigt egentligen? Jag värvades ju för att ligga på topp, att göra mål och att förvalta pundet rätt, sa Eriksson efter matchen Lennart Jansson har tidigare berättat hur Lars-Erik Ericsson hamnat i Brynäs.
- Det var 1972 som vi fick nys om att en ung kille i Lindesberg gjorde mycket mål. Vi åkte upp till en utebana i Guldsmedshyttan för att se Lars-Erik. Han gjorde fyra mål i den matchen. Vi frös så in i bängen om fötterna så vi såg inte hela matchen, men det vi såg räckte. Säsongen slutar som sagt var med Att Brynäs vinner SM-guld och Färjestad fick med sig silverpengar till Karlstad.

Ikväll möts de igen, har du säkrat din plats på läktaren?

Köp biljett..