Detta hände då: Brynäs IF vs. Färjestad BK

Publicerad: 2014-03-20 09:54

Inför kvällens drabbning mellan lagen har vi plockat fram ett riktigt gammalt minne från den gemensamma historien. Första mötet mellan Brynäs IF och Färjestad BK.

Färjestad tog klivet upp i hockeyns finrum första gången inför säsongen 1965/66. Roland Collander, tidigare världsmästare i militär femkamp och som var tränare i Färjestad vid den här tiden, såg till att man gick obesegrade genom Division 2 västra. Målvaktsduon Björn Fagerlund (bror till Richard Fagerlund) och Kjell Eriksson släppte bara in 27 mål på 18 matcher. Färjestad vann sedan den södra kvalserien före Örebro, Öster och Avesta.

Allsvenskan säsongen 1965/66 blev ingen lätt resa för Färjestad. Inför mötet med Brynäs i den sjätte omgången hade man förlorat i tur och ordning mot Djurgården 2-6, Västerås 0-2, Södertälje 3-10, Örebro 1-2 och Västra Frölunda 4-3.

Den 11 november 1965 var det då alltså dags för första matchen någonsin i högsta serien mellan Färjestad och Brynäs. Matchen spelades i Karlstad och 3 575 åskådare hade kommit för att se matchen. Skulle trenden äntligen vända för Färjestad? Svaret blev NEJ, med stora bokstäver. Redan efter en period ledde Brynäs med 6-0 efter två mål av Hans ”Virus” Lindberg och ett var av Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Håkan Wickberg, Lars-Göran Nilsson och Lars-Åke Sivertsson. Tord Lundström ökade på till 7-0 i andra perioden. I den tredje perioden gjorde ”Lill-Prosten” Karlsson 8-0, Jan-Erik Lyck 9-0 och Tord Lundström 10-0 innan Rune Nilsson reducerade till 10-1.

Dagen efter skrev en av kvällstidningarna följande om matchen:
”Virus Lindberg var Brynäs stora stjärna när det blev 10-1 på Färjestad. Men han hade konkurrens av Wickberg-kedjan, där Håkan gjorde ett mål och sidokamraterna Tord Lundström och ”Lill-Prosten” Karlsson två var”.  

När lagen 10 dagar senare i Gävle stötte Brynäs på lite tuffare motstånd. Bara 855 åskådare hade tagit sig till matchen trots att Brynäs var serieledare. Färjestad hade i sin tur vunnit sin första match i allsvenskan omgången innan då man slagit Malmö FF med 3-0.Den fåtaliga publiken fick vänta fram till drygt 14 minuter in i första perioden innan Brynäs gjorde 1-0. Det var Hans Sjöberg som fick fram en puck till Lennart ”Tigen” Johansson som satte dit ettan bakom Björn Fagerlund i Färjestad- målet. Först i tredje perioden går Brynäs ifrån och leder ett tag med 4-0 efter att Jan-Erik Lyck, ”Tigern” Johansson och Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson gjort ett mål var.  Hasse Andersson reducerar för Färjestad, men närmare än så kommer man inte.

För Färjestads del slutar säsongen med degradering till Division 2 efter att man slutat sjua i Division 1 Södra.

Brynäs fick ett betydligt trevligare avslut på säsongen. I kvartsfinal besegrades Wifsta/Östrands IF (Timrå) med 11-0 och 7-2. I semifinal besegrades Leksand med 8-3 och 3-1.

Finalserien mot Västra Frölunda blev tuffare. Brynäs vann första finalen av tre med 4-1 i en match som spelade i Västerås eftersom Gavlerinken inte stod klart ännu. Returen i Göteborg vann Frölunda med 6-5. Den avgörande finalen spelades på Johanneshovs Isstadion och blev en ren överkörning. Brynäs vann med hela 7-1 efter två mål var av Hans ”Virus” Lindberg och Tord Lundström. Lasse Bylund, Håkan Wickberg och Lars-Åke Sivertsson gjorde ett mål var. Brynäs var återigen svenska mästare och i tidningen dagen efter kunde man läsa följande:
”Frölunda kom helt i skuggan av Brynäs denna gång. Nu flöt spelet för Gävle-eleganterna. Det var ishockey när den är som bäst”

Färjestad var tillbaka i allsvenskan 1967/68. Då förlorade man med 5-2 och 8-5 mot Brynäs, men det är en helt annan historia.

 
Ronnie Rönnkvist
 

Copyright © 2013-2016 Brynäs IF

Telefon: 026 - 54 46 60

E-post: info@brynas.se

Design: Brynäs IF

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB